Economie

Emil Boc: Analiza companiilor de stat privind restructurarea, finalizată până la finalul lunii aprilie

<p>Guvernul va finaliza până în luna aprilie o analiză privind fiecare companie de stat, în vederea restructurării entităţilor economice care pierd mai mulţi bani decât produc, a declarat, marţi, primul-ministru Emil Boc, la Radio România Actualităţi. <br /> <br />'Trebuie să ştim şi să înţelegem că orice companie de stat care produce pierdere ia un ban din buzunarul românilor. Adică ce înseamnă asta? Că orice companie care cheltuieşte mai mult decât produce este subvenţionată de la bugetul de stat şi ia un ban din buzunarul românilor şi avem acum programat şi stabilit, până la sfârşitul lunii aprilie, o analiză funcţională pe fiecare companie şi vom stabili ce se întâmplă cu fiecare companie de stat, modalităţile de restructurare, astfel încât să devină eficientă şi să nu mai fie o sursă de pierdere a banului public', a spus Boc.</p>

Şeful Executivului a menţionat că 'performanţa va fi singurul criteriu de analiză' a companiilor de stat.

Premierul a evitat să menţioneze clar dacă restructurările vor presupune disponibilizări la toate companiile cu pierderi.

'Vreau să vorbesc despre restructurarea finală după ce am toată analiza pe masă. Cert este că, în acest moment, concluzia rezultată în urma discuţiilor şi analizelor făcute este că unele dintre aceste companii, nu toate, sunt cu probleme şi cheltuiesc, în fiecare zi, bani din buzunarul românilor pe neperformanţă. Acolo se va interveni', a menţionat primul-ministru.

Pe 7 februarie, în contextul încheierii celei mai recente misiuni a FMI în România, premierul Boc declara că analiza companiilor va fi finalizată până în luna iulie.

'În ceea ce priveşte companiile de stat, trebuie să asigurăm servicii de calitate pentru cetăţean şi prin companiile care nu au fost reformate şi restructurate. Mediul privat este blocat uneori de funcţionarea necorespunzătoare a companiilor de stat. La sfârşitul lunii iulie 2011 vom face o analiză a fiecărei companii de stat, urmând ca fiecare să fie clasificată. Acestea vor fi fie întreprinderi sau companii care îşi vor continua activitatea, fie ele şi restructurate, companii privatizate sau lichidate', spunea Emil Boc. AGERPRES

abonare newsletter