Economie
37% dintre debitorii persoane fizice refuză să îşi plătească datoriile
<p>37% dintre debitori refuză să îşi plătească datoriile, 34% şi le plătesc integral, iar în 29% dintre cazuri debitorii îşi plătesc parţial datoriile sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este îndelungată şi anevoioasă, informează Coface, într-un comunicat remis miercuri Agerpres.</p>
Activitatea diviziei Coface specializată în colectarea creanţelor de la persoane fizice a crescut ca volum cu 35% în 2010, ajungând la un portofoliu de 400.000 de cazuri. 45% dintre cei care solicită Coface să le colecteze creanţele sunt bănci, urmate de clienţi din sectorul telecomunicaţiilor, categorie care a crescut şi a ajuns anul trecut la o pondere de 42% în portofoliul Coface. Principalele instituţii care au decis externalizarea acestui volum de datorii au fost băncile, companiile de leasing, de asigurari, IFN-urile, companiile de utilităţi şi cele de telecomunicaţii.
Valoarea creanţelor externalizate către Coface a crescut cu 11% în 2010, valoarea totală a portofoliului companiei pe segmentul persoanelor fizice ajungând la 180 de milioane de euro. Valoarea medie a creanţei a scăzut la 1.200 de euro în 2010, comparativ cu 1.400 euro, în 2009. Aceasta evoluţie este cauzată de criza economică, în timpul căreia veniturile populaţiei au scăzut considerabil, rata şomajului a crescut, oamenii fiind nevoiţi să-şi restrângă considerabil consumul şi să se axeze pe satisfacerea nevoilor de subzistenţă.
Cel mai ridicat grad de recuperare îl au creanţele cu întârzieri de 1- 60 de zile, numite şi 'early collection' sau 'fresh cases', rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%. Însă, afirmă oficialii Coface, de la cazuri fresh până la cazuri ce intră în fază de colectare în instanţă (în care debitorii refuză să plătească), rata medie a colectării se situează la 25%.
Pentru 2011, Coface estimează că piaţa de colectare de creanţe va creşte cu circa 15%, iar ca principale instituţii cu volume mari de creanţe de externalizat, se vor menţine băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, de leasing şi IFN-urile.
Coface este o divizie a Natixis, al cărei capital social (capital propriu disponibil) se ridica la 12,7 miliarde de euro la sfârşitul lui decembrie 2009. Coface are 6.600 de angajaţi din 67 de ţări şi peste 45% dintre primele 500 de companii din lume sunt deja clienţi Coface.