Economie

Isărescu recomandă să „ne grăbim încet”

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/10_ziua/mugur-isarescu.jpg" border="0" alt="Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu" title="Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală încearcă să fie de un „optimism prudent, fără să fie superoptimistă”" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România ar putea avea creştere economică de 5% în 2012, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.</p>

România a intrat într-un nou ciclu de creştere economică, dar „trebuie să se grăbească încet” pentru că poate ajunge foarte uşor la aceeaşi experienţă traumatizantă, de a fi obligată să facă noi corecţii, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a subliniat că România se află după doi ani de corecţie economică dureroasă şi că există date care arată că această corecţie majoră este sustenabilă.


„Aşa cum vedem noi de la banca naţională, există o probabilitate mică ca dezechilibrele să revină, binenţeles şi condiţionat ca politiciile economice să fie în continuare cele corecte. Deficitul extern, cel care ne-a atras cele mai mari vulerabilităţi, s-a redus la aproximativ 4-5% din PIB. Sperăm să rămânem în zona asta. Un deficit extern între 4 şi 6% este un deficit care poate fi finanţat prin intrări de durată de capitaluri, nu prin mişcări volatile de capitaluri, chiar prin investiţii străine directe”, a declarat Mugur Isărescu.

 


5% din PIB, potenţial de investiţii străine


El a menţionat că datele arată că potenţialul de investiţii străine directe este de circa 4-5% din PIB, sume care ar putea fi utilizate pentru finanţarea deficitului extern, alături de fondurile comunitare absorbite.


„Marea întrebare care îi preocupă pe creditorii noştri şi pe investitorii străini este dacă, atunci când economia va creşte, deficitul extern va rămâne la 5-6% din PIB sau se va duce din nou spre 10%. Consolidarea unui asemenea deficit şi deci a sustenabilităţii corecţiei cred că va da mare încredere investitorilor străini, creditorilor noştrii, dar şi investitorilor români. O asemenera variantă înseamnă creştere economică durabilă, sustenbilă, un ciclu lung de creştere economică şi nu un foc de paie”, a afirmat Isărescu.

 


Românii trebuie să se grăbească încet


Mai mult, oficialul băncii centrale a adăugat că românii trebuie să înveţe din această recesiune un lucru pe care îl spuneau şi strămoşii latini: „De acum înainte să ne grăbim încet”.


„Ştim că avem de recuperat decalaje, dar de multe ori dacă apăsăm pe acceleraţie prea tare şi ne uităm numai la viteza creşterii economice, putem ajunge uşor la aceeaşi experienţă traumatizantă, şi anume să trebuiască să facem corecţii în viitor”, a declarat guvernatorul BNR.

 

1,5% creştere economică în 2011


BNR estimează pentru acest an o creştere economică în jur de 1,5% şi pentru 2012 un avans cuprins între 4 şi 5%. „Dacă se vor face investiţiile din agricultură, dacă absorbţia fondurilor europene va fi mai ridicată şi dacă se vor face investiţii în infrastructură este posibil să avem surpriza unei creşteri mai mari de 1,5%. Exporturile merg bine şi le vom încuraja în continuare. Creşterea mai rapidă a exporturilor decât avansul importurilor va fi dovada că această ţară îşi restructurează economia şi că va avea o creştere economică de durată, nu un foc de paie”, a mai declarat Isărescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter