Economie

Numărul „hoţiilor online” a scăzut

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/15_ziua/frauda-internet.jpg" border="0" alt="carduri frauda internet" title="Anul trecut au fost evitate fraude online de 900.000 de euro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cele mai multe tentative de fraude informatice din România au fost efectuate cu carduri emise în SUA.</p>

Procentul tentativelor de fraudă înregistrate în 2010 în magazinele online care folosesc soluţia ePayment a fost de 0,2%, în scădere cu 50% faţă de 2009.

„Faptul că procentul tentativelor de fraudă scade continuu demonstrează că piaţa se maturizează şi că nivelul de securitate a tranzacţiilor creşte de la an la an. Cu toate acestea, creşterea anuală a numărului de tranzacţii face ca protecţia antifraudă să fie din ce în ce mai importantă, pierderile evitate de magazinele online şi de clienţii lor protejaţi de sistemul antifraudă ePayment crescând de la aproximativ 550.000 euro în 2007 la aproape 900.000 euro anul trecut”, a declarat Daniel Nicolescu, expert în domeniu.


Cele mai multe tentative au fost efectuate cu carduri emise în SUA, respectiv 30%, urmate la distanţă de carduri emise în România - 17% şi Italia - 10%. În ceea ce priveşte locaţia persoanelor care au încercat să utilizeze cardul în mod fraudulos, 32% s-au aflat pe teritoriul României, 23% în SUA, 7% în Italia şi 6% în Marea Britanie.

Cartelele prepay, principalele vizate



Conform statisticilor, principalele tipuri de afaceri online vizate de infractori în 2010 au fost site-urile care oferă reîncărcare electronică pentru telefoanele mobile, având un procent de 28,9% din numărul total al tentativelor de fraudă, urmate de turism, cu un total de 22% şi de serviciile de telecomunicaţii, altele decat cele de reîncărcare, cu un procent de 10,7%. În ceea ce priveşte eTail-ul (Internet Retailing), deşi nu se numără printre domeniile cu cele mai multe tentative de fraudă, datorită valorii mari a produselor, ocupă locul doi, după turism, în ceea ce priveşte volumul pierderilor evitate prin aplicarea filtrelor ePayment.

 


Creşte numărul dosarelor


În timp ce rata tentativelor a scăzut, numărul dosarelor de fraudă pe care Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) le au spre soluţionare a crescut cu peste 30%, principalele oraşe în care s-au efectuat investigaţii fiind Bucureşti, Constanţa, Târgu Mureş, Topliţa, Alba Iulia, Alexandria şi Braşov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter