Economie

Cluj: Patronatul constructorilor încearcă să reorganizeze breasla printr-o serie de conferinţe

<p />Vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Tiberiu Andrioaiei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că atâta vreme cât Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile de susţinere a acestui domeniu, care altădată a fost motorul economiei, singura soluţie rămâne organizarea firmelor pe criterii de calitate şi competenţă.

Datorită acestei noi viziuni, Patronatul organizează o serie de conferinţe în mai multe judeţe din ţară, pentru a-i determina pe patronii firmelor de construcţii să se constituie în clustere.

'Noi am sesizat că, în această perioadă, o soluţie ar fi aceea de a scoate constructorii români pe pieţe externe şi de a atrage investiţii străine, pentru că s-a dovedit că Executivul nu a alocat acele fonduri promise', a spus Tiberiu Andrioaiei.

El a precizat că printre acţiunile Patronatului se numără organizarea primului stand naţional şi de sector al României la un târg precum cel de la Poznan, din Polonia, sau afilierea la Uniunea Europeană a Promotorilor din Construcţii, care ar putea îndruma anumiţi investitori către ţara noastră.

Andrioaiei a explicat că niciun investitor nu deschide o afacere într-o ţară străină dacă acolo nu există proiecte mari, pe termen lung şi a dat ca exemplu proiectul de la Roşia Montană, care a atras 134 de companii de construcţii, 12 case de arhitectură şi a angrenat 2.300 de muncitori.

Un alt program care ar putea genera 30.000 de locuri de muncă într-un termen extrem de scurt ar fi cel de reabilitare termică a blocurilor de apartamente.

'Constructorii ca breaslă încă sunt vulnerabili. Am furnizat plus 30 la sută creştere în 2007 şi în criză au fost sectoare care au furnizat minus 90. Sesizăm că o serie de constructori, în special cei mari, au reuşit să se menţină pe o linie de plutire, dar predictibilitatea este greu de menţinut câtă vreme nu există investiţii. Ca să atragem constructorii din nou în linia întâi de creştere economică, o soluţie ar fi programul de reabilitare termică, pentru că are un impact social major şi pentru că firmele de construcţii au toate elementele la îndemână să-l pornească', a spus vicepreşedintele Patronatului, care a subliniat că totul ţine acum de organizarea societăţilor din domeniu şi de creşterea competitivităţii şi a calităţii.

PSC organizează, în martie şi aprilie, în mai multe oraşe din ţară, conferinţe cu societăţile din construcţii, următoarea întâlnire având loc miercuri la Sibiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter