Economie

România ar putea înregistra un "mini-boom" economic în 2012, an electoral

<p>România va intra într-un proces de recuperare economică, iar în anul electoral 2012 este de aşteptat un "mini-boom", potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW), care anticipează că Guvernul va renunţa la austeritatea fiscală şi salarială în apropierea alegerilor.</p>

Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2012, potrivit raportului WIIW. În 2013, ritmul de creştere economică ar urma să se tempereze la 3%. La sfârşitul anului trecut, analiştii WIIW estimau un avans de 1% în 2011, respectiv de 2,5% pentru anul următor.

"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibilă din cauza finanţării externe dificile; totuşi un mini-boom poate fi aşteptat în anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscală şi decelerare a creşterii. Factori care determină acest ciclu economic sunt deja vizibili în actualele planuri ale Guvernului, dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politica economică şi de răspunsul pieţelor de capital", consideră Gábor Hunya, senior economist la WIIW.


Contracţia economică din ultimii doi ani a României a fost printre cele mai prelungite şi mai adânci din Europa. Măsurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scădere suplimentară a cererii interne şi au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru întreg anul. Reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA au determinat şi o scădere a consumului. Siguranţa financiară oferită de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis amânarea ajustărilor structurale, se arată în raport, iar ajustarea fiscală de anul trecut a fost extrem de dură şi nu a fost pregătită bine.

Pe ansamblu, încrederea în stabilitatea fiscală a României a crescut în ultimele luni, notează Hunya. Programul României cu FMI a fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012 este văzut ca sustenabil.


Există, însă, multă incertitudine privind traiectoria economică în viitor. Niciunul din cele trei guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, care să poată fi realmente implementat.

Acordul preventiv avut în vedere cu Fondul ar putea oferi o anumită siguranţă, dar va impune mai puţine limitări asupra politicii fiscale decât actualul acord stand-by.


Prognoza pentru acest an, mai optimistă decât a majorităţii analiştilor, este susţinută de revenirea economiei de la un nivel foarte scăzut, se arată în raport. Atât consumul, cât şi investiţiile încep să-şi revină. Pentru anii următori, WIIW se aşteaptă la un ciclu electoral.

Aceste aşteptări sunt susţinute de experienţele anterioare, din anii electorali 2004 şi 2008, când creşterea consumului a fost mai mare faţă de anii precedenţi şi cei următori. Situaţia se va repeta, dar în de data aceasta condiţiile permit doar o amploare mai redusă.


"Ne aşteptăm ca Guvernul să nu respecte austeritatea fiscală şi salarială odată cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o creştere de 4% a PIB în acest an electoral", arată Hunya.

Această evoluţie va fi urmată inevitabil de corecţii în 2013, rezultând într-un avans mai mic al PIB. În plus, pe termen mediu, specialiştii WIIW nu consideră că există potenţial pentru îmbunătăţiri extraordinare ale productivităţii şi competitivităţii. Orice avans mai mare de 3% al cererii de consum va determina o înrăutăţire a deficitului de cont curent, care, la rândul său, va afecta negativ PIB-ul şi finanţarea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter