Economie

Firmele au scăpat de „bulgărele” dizolvărilor şi suspendărilor

<p>În primele două luni ale anului, numărul firmelor din judeţ suspendate sau radiate a fost semnificativ mai mic faţă de perioada ianuarie - februarie 2010.</p>

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor din Cluj a căror activitate a fost suspendată în primele două luni ale acestui an a scăzut la 191, faţă de 576 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a situaţiei de aproape 67%. De altfel, dinamica a fost asemănătoare în toate judeţele. „Comparativ cu anul 2010 când, în primele două luni, s-au înregistrat un număr de 12.917 suspendări de activitate la nivelul întregii ţări, anul acesta s-au înregistrat un număr de 4.902 suspendări de activitate, reprezentând o scădere de aproximativ 62%”, se arată în raportul ONRC.

Şi în ceea ce priveşte dizolvările voluntare, scăderea a fost de circa 67%, în ianuarie şi februarie 2011 fiind dizolvate doar 15 firme din judeţ, faţă de 45 anul trecut. Situaţia e asemănătoare şi la nivel naţional. „Comparativ cu anul 2010 când, în primele două luni, s-au înregistrat un număr de 1.777 dizolvări voluntare la nivelul întregii ţări, anul acesta, s-au înregistrat un număr de 546 dizolvări voluntare, reprezentând o scădere de 69,3%”, se menţionează în raport.


Datele ONRC aferente judeţului Cluj arată o scădere, într-adevăr mai puţin semnificativă, şi pe partea de radieri voluntare, fiind înregistrate 210 astfel de operaţiuni, faţă de 236 în ianuarie-februarie 2010. Cât priveşte numărul firmelor din Cluj intrate în insolvenţă, acesta a fost de 44 în ianuarie şi 54 în februarie, mult sub cifrele înregistrate anul trecut în aceeaşi perioadă. În plus, şi numărul SRL-urilor înmatriculate în primele două luni ale anului a crescut la 417, faţă de 317, deşi pe partea de PFA s-a înregistrat o scădere de la 351 la 215 înmatriculări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter