Economie

Economia României va creşte în 2011 cu doar 2%

<p>Economia României va creşte în acest an cu 2%, potrivit unei analize a Citi. Aceasta ar fi una dintre cele mai modeste performanţe dintre statele din Europa Centrală şi de Est incluse în raport.</p>

 

 


Conform analiştilor, cea mai slabă creştere economică urmează să fie înregistrată de Cehia, 1,9 %, în timp ce PIB-ul Poloniei ar urma să urce cu cel puţin 4%, cea mai bună performanţă din regiune, urmată de Slovacia (3,4 %) şi Ungaria (2,7 %). Analiza Citi evaluează impactul frânării activităţii economice din Germania asupra statelor emergente din Europa Centrală şi de Est. Polonia şi România ar fi cel mai puţin afectate de acest fenomen, deoarece raportul exporturilor către Germania la PIB este de numai 7-10%, faţă de peste 20% în Cehia şi Ungaria. În aceste condiţii, impactul încetinirii activităţii economice din Germania asupra economiilor României şi Poloniei va fi de numai 0,2-0,3%.

 


Între bine şi rău

 


Un alt institut de cercetare, ZEW din Viena, era mai optimist în ceea ce priveşte evoluţia României în raport cu celelate ţări din zonă, menţionând că perspectiva economică a României, în următoarele şase luni, s-a îmbunătăţit, ţara noastră urcând o poziţie în luna martie, faţă de februarie, de pe locul patru, pe locul al treilea, între statele Europei Centrale şi de Est. Astfel, potrivit studiului prezentat săptămâna trecută, România a înregistrat o creştere, pe o perioadă de şase luni, cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte. Mai bine se situează doar Ungaria, care a avut o creştere de 20,1 puncte, la 52,6 puncte şi Croaţia, care a acumulat 51,3 puncte, în timp ce Polonia, Cehia şi Turcia au obţinut evaluări mai slabe. Totuşi, la nivel general, conform studiului austriecilor în ceea ce priveşte percepţia situaţiei economice actuale, România se situează pe penultimul loc în regiune, la fel ca în februarie, cu un indice de -29,6 puncte, în pofida unei îmbunătăţiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluată mai slab. Croaţia este al treilea stat pentru care indicele percepţiei experţilor financiari este negativ (-14,4 puncte), în timp ce restul beneficiază de aprecieri pozitive.

Ultimele Stiri
abonare newsletter