Economie
Încasări record la Finanţele clujene
Dacă până acum încasările lunare ale Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj erau foarte apropiate valoric de sumele înregistrate în aceleaşi perioade ale anului trecut, în iulie s-a dat peste cap „rânduiala”.
Încasări record la Finanţele clujeneÎn buzunarele statului au intrat peste 450 de milioane de lei doar din contribuţiile clujenilor, suma fiind aproape dublă faţă de iulie 2012, când se consemnau puţin peste 300 de milioane de lei .
Cele mai mari încasări s-au înregistrat la bugetul de stat, cea mai plină puşculiţă a Finanţelor unde intră TVA-ul şi accizele – aproape 300 de milioane şi o creştere de 69%.
Tot majorări, dar mai modeste au avut şi bugetul asigurărilor sociale, cel al asigurărilor de sănătate şi şomajul. În fiecare dintre cazuri plusul s-a învârtit în jurul a 15% faţă de 2012.
Startul nu a fost deloc promiţător
DGFP Cluj a încasat în ianuarie doar 316 milioane de lei, cu 30 de milioane mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Scăderea sumelor încasate la bugetul de stat era justificată prin schimbarea datei de plata a impozitului pe profit.
„Scăderea din ianuarie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, este cauzată în primul rând de faptul că prin modificările aduse Codului fiscal, contribuabilii nu mai au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit pentru trimestrul IV 2012 până în 25 ianuarie 2013, impozitul pe profit fiind datorat in cuantumul stabilit în declaraţia anuală care se depune până la 25.03. 2013”, se explica în informarea trimisă de DGFP Cluj.
Creşteri modeste la nivel naţional
ANAF a colectat la bugetul de stat în primele trei luni ale anului venituri de 27 miliarde lei, în creştere cu 6,5%, peste dinamica prognozată a PIB în acest an, în principal ca rezultat al unor încasări mai mari la TVA şi impozit pe venit, deşi impozitul pe profit a scăzut cu 330 milioane de lei.
Taxa pe valoare adaugată rămâne principala sursă de venit, cu o creştere nominală de peste 1 miliard de lei, aproape 10%, de la 11,05 miliarde lei, la 12,1 miliarde lei, dinamica fiind superioară celei prognozate pentru valoarea adaugată brută din economie în acest an, de 6,1% nominal. Potrivit reprezentanţilor ANAF, încasările pe TVA s-au îmbunătăţit mai ales pe zona de comerţ intracomunitar.
Cea mai bună evoluţie în dinamică a fost înregistrată de impozitul pe venit, cu un plus de 600 milioane de lei (11,6%), unde încasările au totalizat 5,78 miliarde lei, comparativ cu 5,18 miliarde lei în primele trei luni de anul trecut. Rezultatul a fost influenţat parţial de reconstituirea salariilor la nivelul personalului bugetar, angajaţi care au beneficiat de două creşteri de venituri, în iunie şi decembrie, şi reprezintă mai mult de un sfert din total salariaţi.