Economie

De 1 aprilie România iese din criză

<p><img src="documente/stories/03_martie/28_ziua/08-jeffrey-franks-mod.jpg" border="0" style="float: left;" />Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că se observă semne evidente ale ieşirii din criză, cum ar fi „întărirea” leului sau creşterea exporturilor.</p>

 

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat că deşi România va ieşi din criză până la finele lunii martie, marea parte a populaţiei va simţi în a doua parte a anului că lucrurile s-au îmbunătăţit.


 

„Există întotdeauna un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi. Există şi unele excepţii, dar dacă ne uităm la producţia industrială, creşterea este foarte robustă, iar evoluţia exporturilor, de asemenea, pozitivă. Chiar şi cele negative, precum vânzările din retail sunt mai puţin negative decât erau, iar indicatori precum încrederea consumatorului s-au îmbunătăţit”, a afirmat Franks, citat de Mediafax. Oficialul FMI a arătat că indicatorii s-au îmbunătăţit constant în primul trimestru şi se aşteaptă la o creştere modestă a economiei după primele trei luni ale anului.


Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior, în timp ce Guvernul şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5%. Totuşi, oficialul FMI a arătat că există o diferenţă în timp de la prezentarea datelor statistice până la momentul percepţiei publice că situaţia s-a îmbunătăţit. „Aş spune că până în a doua jumătate a anului veţi vedea că o persoană obişnuită îşi va da seamă că lucrurile s-au îmbunătăţit”, a mai spus Franks.


Aprecierea leului va atrage investitori

 


De asemenea, oficialul Fondului a afirmat că aprecierea leului este un vot de încredere dat de investitorii străini, în condiţiile în care fluxurile de capital sunt mai degrabă orientate către România, decât din interiorul ţării spre exterior. „Cred că aprecierea din ultima vreme a fost determinată de un val de încredere faţă de România. În prezent există anumite fluxuri de capital care mai degrabă sunt orientate către interior decât din ţară către exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de încredere dat de investitori în ţara respectivă”, a afirmat şeful misiunii FMI în România.

 


Cheltuiala publică, „infestată” de ineficienţă

 

Jeffrey Franks a afirmat că, totuşi, România se confruntă cu o serie de limitări în calea creşterii eonomice, una din acestea fiind absorbţia fondurilor europene. „În momentul de faţă, cheltuiala publică este infestată de ineficienţă şi sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusă la dispoziţia României pentru fonduri structurale este utilizată. Trebuie să ne asigurăm că România va beneficia cât se poate de mult de aceste foduri”, a declarat Franks. În ceea ce priveşte actualul acord, care se încheie pe 30 martie, Franks spune că au fost atinse trei mari obiective, respeciv corectarea unor dezechilibre la nivel macroeconomic, începerea procesului de reformă şi evitarea unei crize bancare. „Ce a fost mai rău din criză a trecut. Sunt, totuşi, anumite măsuri care trebuie luate de Guvern în continuare, dar, în ansamblu, avem un scenariu pozitiv pentru anii care urmează”, a afirmat Franks.

abonare newsletter