Economie

Clujul e pe locul doi în ţară ca spirit antreprenorial

<p><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/andreea vass.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />211 din cei 2700 de tineri care au depus planuri de afaceri în cadrul programului de sprijinire a tinerilor întreprinzători sunt din Cluj.</p> <p> </p>

 

Aproape 2.700 de firme au fost înregistrate la Registrul Comerţului, până la data de 28 martie, în urma programului guvernamental de sprijinire a tinerilor întreprinzători, susţine Andreea Paul-Vass, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Emil Boc. Potrivit consilierului guvernamental, Clujul ocupă locul doi, după Bucureşti, ca număr de firme deschise prin acest program.


 

„Fruntaşe ca număr de firme înregistrate sunt municipiul Bucureşti (264) şi judeţul Cluj (211), care se dovedesc a fi în continuare polii de competitivitate ai economiei româneşti. Acestea sunt urmate de judeţele Braşov (157), Dolj (118), Timiş (102), Mureş (101) şi Iaşi (100), unde au fost înregistrate între 100 şi 200 de firme în cele aproximativ două luni de zile de la lansarea programului de susţinere a tinerilor antreprenori. Spiritul antreprenorial al tinerilor s-a dovedit a fi cel mai putin vizibil în judeţe ca Mehedinţi (18), Giurgiu (21), Tulcea (23), Caraş-Severin (23) şi Călărasi (24), unde au fost înregistrate sub 25 de firme la nivelul fiecărui judeţ. Totuşi, îmbucurător este faptul că nu există nici un judeţ în care iniţiativa guvernului de a stimula dezvoltarea de IMM-uri să nu fi avut ecou. Nu există judeţ în care să nu se fi înregistrat nici o firmă, judetul Mehedinţi fiind pe ultimul loc, cu 18 firme înregistrate”, a arătat Andreea Paul-Vass, într-o postare de pe blogul personal.


 

Tinerii vor service-uri auto



De asemenea, consilierul primului-ministru a afirmat că dintre firmele înregistrate, peste 1.400 sunt deja înmatriculate. Mai mult, conform Andreei Vass, domeniile de activitate cel mai des vizate de tinerii antreprenori au fost întreţinerea şi repararea autovehiculelor (104 firme înmatriculate), fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (79), restaurante (51), lucrări de construcţii (50), comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (35).


Vă reamintim că prin programul de stimulare a activităţii antreprenoriale a tinerilor, Guvernul oferă strat-up-urilor un sprijin de până la 10.000 de euro, reprezentând 30% din valoarea proiectului de investiţii. De asemenea, la contractarea de credite bancare, statul garantează până la 80% din împrumut.

abonare newsletter