Economie
Clujenii au contractat credite în lei de peste 100 de milioane într-o singură lună
În timp ce soldul împrumuturilor în euro scade la nivel de judeţ, totalul creditelor în moneda naţională se majorează potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).
Banca Naţională a României (BNR)Deşi tendinţa din ultimii ani a fost ca soldul în valută să crească mult mai rapid faţă de cel în lei, în septembrie, comparativ cu august, totalul la credite în moneda naţională a crescut cu 100 de milioane de lei, ajungând la 3.600 de milioane, în timp ce totalul la credite în valută s-a diminuat cu 50 de milioane de lei, până la 6.814 milioane, potrivit ultimelor date publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Dobânzile mai mari pe care le au de achitat dacă aleg varianta împrumutului în lei, faţă de cele corespunzătoare împrumutului în euro, pare că nu mai reprezintă un criteriu determinant în alegerea monedei de creditare pentru locuitorii judeţului.
Clujenii par a fi dispuşi să îndure costuri prezente mai mari pentru a beneficia de stabilitatea cheltuielilor.
Alegerea pare a fi inspirată. Restanţele în lei s-au păstrat la acelaşi nivel luna trecută, în timp ce întârzierile la plata creditelor în valută s-au majorat cu încă aproape 20 de milioane.
Tendinţa se păstrează şi la nivel naţional
Creditul in lei s-a majorat în septembrie, la nivel naţional, cu 1,9% faţă de august 2013 (2,5% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat in lei s-a diminuat cu 0,3%. Exprimat în euro, creditul in valuta a scazut cu 0,8%.
Astfel, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 3,3% (5,1% în termeni reali), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, pe seama majorării cu 1,2% a componentei în lei (0,7% în termeni reali) şi a diminuării cu 6% a componentei în valută exprimata in lei, potrivit BNR.
Din 2015 creditul în lei, mai ieftin decât cel în euro
Viitorul ar putea să ne rezerve surprize, iar creditul în lei să devină mai ieftin decît cel în euro.
BNR a pornit politica de relaxare monetară printr-o primă tăiere a dobînzii de bază operată mai devreme decît era aşteptată, fapt care a condus deja la o uşoară diminuare a Roborului. Analiştii financiari sunt de părere că dobânda cheie a BNR va scădea cu circa 1% până la începutul anului viitor, fapt care va antrena o scădere a Roborului cu circa 1%-1,5%, aducând nivelul acestui indicator în jurul valorii de 4% sau chiar sub acest nivel. Practic, diferenţa procentuală dintre Euribor şi Robor va ajunge în 2013 la 2,5%-3%.
Analiştii estimează că, până în 2014, diferenţa de dobândă dintre cele două produse să fie chiar sub două puncte procentuale, valoare nesemnificativă, dacă luăm în considerare riscul valutar. Continuarea tendinţelor semnalate ar putea conduce la un credit ipotecar în lei mai avantajos decât cel în euro la nivelul anilor 2015-2016. Astfel, acelaşi credit de 98.000 de euro, va ajunge anul viitor să aibă aceeaşi rată lunară şi în lei şi în euro, iar din 2015 - 2016 am putea plăti 800 de euro la valută şi 2.000 de lei la cel în monedă naţională.