Economie

SIF Banat-Crişana a preluat controlul Transilvania Construcţii

SIF Banat-Crişana (SIF 1) deţine acum 50,82% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), după ce a cumpărat de la ceilalţi acţionari, printr-o ofertă publică de preluare încă 1,19% din pachetul de acţiuni, potrivit unei notificări trimise astăzi Bursei de Valori Bucureşti.

SIF Banat-Crişana deţinea înaintea acestei tranzacţii 49,63% din acţiunile Transilvania Construcţii, cea mai mare parte a titlurilor fiind cumpărate la finalul lunii august de la Gabriela Timofte, soţia preşedintelui CA Mircea Timofte. Atunci, SIF 1 a plătit 13,8 mil. lei (3,1 mil. euro) pentru pachetul deţinut de Gabriela Timofte (29,22%).

Zilele de glorie ale lui Timofte s-au încheiat

Momentul în care Mircea Timofte va fi înlăturat de la conducerea CA pare a se apropia cu paşi repezi, mai ales că SIF Banat-Crişana nu e la prima încercare de a schimba consiliul de administraţie.


Prima tentativă a avut loc în AGA de pe 20 septembrie, însă nu a reuşit şi Mircea Timofte a rămas în funcţia de preşedinte.

Acum însă, după majorarea pachetului de acţiuni, şansele de reuşită ale Societăţii de Investiţii Financiare în demersul de schimbare a conducerii companiei au crescut, iar intenţia pare a fi rămas aceeaşi.


„Ofertantul nu intenţionează retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de Transilvania Construcţii sau lichidarea societăţii. SIF Banat-Crişana intenţionează alegerea altor membri în Consiliul de Administraţie şi nu are în vedere modificarea obiectului de activitate al emitentului”, se arăta în prospectul ofertei.

Tot astăzi s-au anunţat şi rezultatele din T3

Compania a înregistrat în primele trei trimestre o cifră de afaceri de 22,8 mil. lei în scădere cu aproape 4 mil. faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 1,6 mil. de lei, comparative cu pierderea de jumătate de million de anul trecut.


Rezultatul pozitiv nu a fost generat, aşa cum ne-am fi aşteptat de la o companie de construcţii din activităţile „curente”, ci din alte surse de venit „adiacente”. Astfel, doar 16% din veniturile societăţii clujene au fost realizate în primul trimestru de pe urma activităţilor de construcţii montaj, potrivit raporului remis BVB. Mai bine de 42% din cifra de afaceri, adică peste 9,7 mil. de lei a fost obţinută din închirierea spaţiilor deţinute de companie şi 38% din vânzarea apartamentelor din ansamblul Dorobanţilor.

Compania clujeană are în portofoliul de lucrări realizate inclusiv construirea a două tribune pentru stadionul echipei de fotbal CFR Cluj, participarea la construcţia Cluj Arena şi este în prezent una dintre cele mai valoroase companii de construcţii de pe bursă, cu o capitalizare de 47,6 mil. lei.


 

abonare newsletter