Economie
Proiect în premieră pentru România, executat de CON-A la Cluj
Prima fază a parcului tehnologic dezvoltat pe structura fostei fabrici de mobilă Libertatea este gata de recepţie. Vezi cum arăta platforma după finalizarea lucrărilor.
Primul parc tehnologic din Cluj este operaţional începând de astăzi. La şase luni de la începerea şantierului, constructorul sibian CON-A închide lucrările la prima fază a proiectului Liberty Technology Park (LTP), dezvoltat de Fribourg Development, prin care fosta fabrică de mobilă Libertatea este reconvertită în centru de birouri şi servicii.
„Este o premieră în România. O lucrare extrem de complexă din punct de vedere tehnic, mult diferită de lucrările pe care le-am făcut în mod obișnuit. Practic, am degzolit toată structura de rezistenţă și împreună cu arhitecţii, proiectanţii de rezistenţă, expertul tehnic şi beneficiarul am adus, din punct de vedere tehnic, această «casă» în timpurile noastre. Lucrarea a fost una foarte complexă privind din prisma strcturii de rezistenţă care ne-a rezervat destule surprize. După ce au fost îndepărtate toate instalațiile, pardoselile, finisajele vechi s-au executat intervenții structurale dificile şi migăloase, începând de la consolidări de fundații, planșee, stâlpi, toate cu un nivel ridicat de dificultate. S-au recondiţionat faţadele, s-au înlocuit învelitori, tâmplării, s-au făcut termoizolaţii interioare, pardoseli tehnice, compartimentări de sticlă, toate acestea transformând vechile hale de producţie în clădiri de birouri clasa A”, a explicat directorul zonal al departamentului de producţie industrială al CON-A, inginerul Cristian Maniţiu.
Premierele continuă şi din punct de vedere energetic, clădirile fiind în curs de obţinere a certificării BREEAM pentru construcţii supuse unor lucrări de renovare majoră.
„Nu s-a crezut că vom putea face un asemenea tip de proiect într-o perioadă așa de scurtă . Practic în șase luni s-au reconvertit două corpuri de clădiri vechi pentru care vom obţine certificarea BREEM. Clădirile la care am făcut reconversia sunt considerate major refurbishment, premieră în Europa de Est”, a declarat Horaţiu Someșfălean, project manager LTP.
Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) este cel mai vechi şi mai important instrument de evaluare a clădirilor verzi, lansat în anul 1990, în Marea Britanie, de organizaţia BRE (n. red.: la acea vreme, o instituţie guvernamentală, în prezent, o organizaţie privată).
5.600 mp de birouri şi 13.000 mp de spaţii verzi
Faza I a proiectului a implicat reconversia unor clădiri existente în spaţii pentru birouri clasa A şi într-un restaurant care va deveni funcțional în primul trimestru al anului viitor.
Suprafața utilă dedicată birourilor este 5600 de mp. Constructorii au refăcut şi aproximativ 13.000 de mp de amenajări exterioare pentru tot ansamblul astfel încât următoarele clădiri să fie direct conectate.
Proiectul, continuat în forţă anul viitor
Dezvoltatorii îşi propun să livreze a doua fază a proiectului anul viitor, la sfârșitul trimestrului al doilea. Cea de-a doua etapă implică tot reconversia a două corpuri de clădiri din fostul activ Libertatea, însumând peste 11.000 de mp de spaţii de birouri, cu o mică zonă de retail pentru care Fribourg se află acum în negocieri cu cei de la Carrefour Express.
„Analiza de oferte pentru stabilirea constructorului care va executa următoarea fază va demara în decembrie sau ianuarie, iar până în martie vom avea un antreprenor şi vom începe lucrările. Proiectul e gata la nivel de detaliu, de execuţie”, a declarat Horaţiu Someșfălean, project manager LTP.
CON-A şi-a declarat deja intenţia de a concura pentru execuţia următoarei etape.
Chiriaşi, doar din 2014
Încă se vorbeşte doar despre potenţiali chiriaşi, având în vedere că nu a fost semnat niciun contract de închiriere, ci doar scrisori de intenţie.
„Suntem în negocieri extreme de avansate pentru toată suprafaţa din faza I, însă nu pot să vă dau date exacte pentru că sunt semnate doar scrisori de intenție. Oamenii vor să vădă spațiul finalizat”, a declarat Angela Potra, Sales&Marketing manager LTP.
Primii clienţi ar trebui să se mute în spaţii la începutul anului viitor, estimează dezvoltatorii.
Încă un mare proiect finalizat în Cluj de CON-A
Execuţia primei faze a proiectului Liberty Technology Park vine, după ce sibienii au construit parkingul Primăriei de pe strada Primăverii, Cluj Arena, alături de câteva firme locale şi urmează să finalizeze la începutul anului viitor lucrările la fabrica Bosch de la Jucu.
Vă reamintim că proiectul parkingului din Mănăştur a fost premiat după finalizare de către Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) din România datorită structurii de rezistenţă, parkingul fiind prima clădire de acest gen din România datorită tehnologiei noi de îmbinare a stâlpilor prefabricaţi. De altfel, folosirea acestei tehnologii a dat posibilitatea ridicării obiectivului într-un timp scurt.
Şi activitatea desfăşurată la Cluj Arena a adus un premiu CON-A, la Bienala Naţională de Arhitectură Bucureşti 2012, directorul general CON-A primind premiul preşedintelui UAR şi medalia BNAB pentru execuţiea proiectului Cluj Arena.
Alt proiect important ar fi fost pe lista cu finalizate
Printre proiectele câștigate de sibieni în Cluj-Napoca se numără și realizarea Sălii Polivalente. Lucrările au fost sistate însă, în martie 2012, când erau terminate în proporție de 65%, după o plângere în instanţă a firmei ACI.
Tribunalul Cluj a decis anularea rezultatului licitaţiei şi reanalizarea ofertelor, motivând că oferta financiară a celor de la CON-A era prea mică pentru realizarea Sălii Polivalente. „Războiul” pornit de cei de la ACI nu a fost câştigat însă de nimeni, oferta celor de ACI fiind declarată neconformă, singurul rezultat fiind întârzierea lucrărilor cu mai bine de un an.
Primăria urmează să anunţe zilele acestea constructorul care va continua lucrărilor la Sala Polivalentă. Vă reamintim că la ultima licitaţie au depus oferte doar CON-A şi Strabag.