Economie
Șomeri mofturoși. De ce refuză cursurile şi locurile de muncă?
Din cei aproape 12.500 de şomeri din judeţul Cluj, doar 28 vor beneficia, începând de luna viitoare de cursuri de formare profesională din cauza interesului extrem de scăzut al beneficiarilor.
Foto arhivaLa sfârşitul lunii februarie, în judeţul Cluj, erau înregistrați 12.482 de șomeri, potrivit datelor centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj. Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din cei aproape 12.500 de şomeri clujeni, circa 11.800 de persoane din Cluj beneficiau la sfârşitul lunii martie de serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante, iar aproape 6.000 de persoane de serviciile de informare şi consiliere personală. Cu toate acestea, la 31 martie, niciun şomer din Cluj nu era înregistrat în programul de acordare de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru înfiinţarea unei afaceri.
Cursuri pentru un număr nesemnificativ de şomeri
Din cei aproape 12.500 de şomeri din judeţul Cluj, doar 28 vor beneficia de cursuri de formare profesională, începând cu luna viitoare. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va susţine un curs pentru cofetari (14 locuri) şi unul pentru sudori (14 locuri). În alte judeţe numărul beneficiarilor este cu mult mai mare faţă de judeţul Cluj. De exemplu, în Iaşi vor fi instruiţi 250 de şomeri, în Bihor, 244, iar în Dolj, 182.
La nivel naţional, ANOFM va organiza începând de luna viitoare 178 de programe gratuite de formare profesională pentru 3.700 persoane.
Cum explică AJOFM Cluj numărul mic de cursuri
Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, explică numărul mic de cursuri atât prin prisma bugetului alocat altor agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din ţară, dar şi prin dezinteresul arătat de şomerii clujeni pentru astfel de cursuri. „Sunt deja persoane care s-au înscris la aceste două cursuri, dar cererea nu este foarte mare. Până la urmă, în Cluj sunt puse la dispoziţia şomerilor posturi cu calificare, dar nici acelea nu se ocupă”, spune Daniel Don.
Şomerii, dezinteresaţi de locurile de muncă
Potrivit conducerii AJOFM Cluj, şomerii din judeţ nu sunt dezinteresaţi doar de cursurile de formare profesională ci şi de locurile de muncă oferite de agenţie. Peste 2.000 de locuri de muncă sunt în prezent vacante în judeţ, iar Clujul se situează astfel pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul slujbelor puse la bătaie. „În Cluj situaţia e atipică faţă de restul ţării. Se simte clar un dezinteres al persoanelor fără loc de muncă în ceea ce priveşte posturile libere oferite prin AJOFM Cluj. Singura explicaţie pe care o găsesc eu pentru acest lucru este fie că salariile oferite de angajatori sunt considerate prea mici de majoritatea şomerilor, fie că, în realitate, mulţi dintre şomerii clujeni au alte surse de venit, despre care noi nu ştim, sau lucrează la negru”, explică Daniel Don.