Economie

Când rudele „bat” banca. De unde iau bani antreprenorii când deschid o afacere?

Aproape 50% dintre antreprenori se autofinanțează atunci când demarează o afacere, în timp ce aproape o treime preferă să se împrumute de la rude sau prieteni.

De unde iau bani antreprenorii când deschid o afacere? De unde iau bani antreprenorii când deschid o afacere?

Aproape 50% dintre antreprenori s-au autofinanțat atunci când şi-au demarat afacerea, folosind banii economisiți în perioada în care au fost angajați, conform rezultatelor unui sondaj efectuat la cererea Băncii Româneşti şi derulat în perioada 28 aprilie - 15 mai 2014.

După propriile economii, următorul mod de finanţare ca procent în opţiunile antreprenorilor sunt împrumuturile de la rude sau prieteni. Circa 31% dintre antreprenori au apelat la această modalitate pentru a avea bani de început, atunci când au demarat un business.


Doar 12,4% dintre firmele care au participat la sondaj au apelat la o finanţare de la bancă, iar 9% dintre respondenţi au beneficiat de ajutorul unui business angel, partener sau fond de investiţii.

Sondajul mai arată că aproape trei sferturi dintre antreprenorii români chestionaţi consideră că taxele şi impozitele reprezintă principalul obstacol pe care l-au întâmpinat până în prezent în derularea afacerii. Totodată, jumătate dintre ei au menţionat că birocraţia prea mare la demararea afacerii şi mediul economic dificil, care oferă puţine oportunităţi de dezvoltare, reprezintă piedici în derularea afacerii. O problemă pentru circa 23% dintre oamenii de afaceri au reprezentat-o şi numeroasele controale din partea instituţiilor statului, în timp ce 21% au declarat că nu au găsit angajaţi potriviţi.


La studiu au participat 419 respondenţi care administrează  sau dețin firme cu cifre de afaceri de până la 500.000 euro/an. Peste o treime dintre participanţii la studiu au acumulat deja cinci ani de experienţă în business, 2 din 10 respondenţi au o experienţă de trei până la cinci ani, în timp ce aproape trei respondenţi din 10 sunt doar la începuturile antreprenoriatului, cu o experienţă de 1 până la 3 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter