Economie

Proiectul de Cod Fiscal bagă spaima în pensionari

Creşterea impozitelor pentru locuinţele din blocurile vechi e văzută ca o „piatră de moară” de sutele de mii de pensionari clujeni.

Proprietarii apartamentelor din blocurile mai vechi de 30 de ani ar putea să plătească începând de anul viitor un impozit majorat pe locuinţă cu câteva zeci de lei.

Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal prevede creșterea impozitelor pentru apartamentele din blocurile de peste trei etaje și opt apartamente, dar şi pentru cele din imobilele vechi de peste 30-50 de ani. Adică pentru majoritatea apartamentelor din Cluj-Napoca. Locuitorii din imobilele cu mai mult de trei etaje și opt locuințe vor plăti în jur de 10 lei în plus, iar cei rezidenți în clădiri mai vechi de 30-50 de ani - câteva zeci de lei în plus.


Impozite mai mari pentru CAS mai mic

Sorin Muntean, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) Cluj, susţine că scumpirile au legătură direct cu intenţia Guvernului de a reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori.

„Dacă intenția guvernului este să diminueze contribuțiile la CAS, cred că noua formă de impozitare a locuinţelor este o măsură de contrapondere, de recuperare a sumelor care se pierd”, a declarat Sorin Muntean. „Chiar dacă nu salut această decizie, sunt de acord cu faptul că Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a acoperi deficitul generat de reducerea CAS”, a mai precizat preşedintele FAP Cluj.


Pe de altă parte, Sorin Muntean a declarat că nu înţelege de ce în proiectul de Cod Fiscal s-a renunţat la impozitarea suplimentară a proprietarilor de vile şi a celor care deţin locuinţe multiple. Reamintim că noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia regula actuală potrivit căreia, pentru o clădire utilizată ca locuinţă şi a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 mp, valoarea impozabilă este majorata cu câte 5% pentru fiecare 50 mp sau fracţiune din aceştia. Fără această prevedere, proprietarii care locuiesc în case mai mari de 150 mp vor plăti de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent. De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar.

Pensionarii, cei mai afectați

În prezent, municipiul Cluj-Napoca este împărţit în 18 cartiere iar noile taxe, deşi pot părea modice pentru mulţi, cumulate ar reprezenta sume considerabile. „Nu pot fi spectaculoase scumpirile, dar în Cluj-Napoca apartamentele mici și mijlocii în blocuri vechi sunt foarte multe, există aproximativ 2.400 de asociații de locatari”, a precizat Sorin Muntean.


În plus, pentru locatarii a căror singură sursă de venit este pensia, taxele suplimentare de câteva zeci de lei pot fi o problemă, după cum explică administratorul autorizat clujean Ionuț Asoltanei. „Pentru o persoană care are venitul de până în 600 de lei, câteva zeci de lei în plus pe an înseamnă mult. Cu siguranţă că cei mai defavorizați sunt locuitorii în vârstă”, a menţionat Ionuț Asoltanei.

Conform datelor statistice ale Casei Judeţene de Pensii Cluj, în judeţ sunt înregistraţi 177.824 de pensionari.


În prezent, proiectul de Cod Fiscal este „în dezbatere publică” – asta susţinea marţi Ministerul Finanţelor Publice – cu toate că iniţiativa a fost retrasă de pe site-ul instituţiei.

(Iulia VLAD, student Jurnalism, FSPAC – UBB, anul I)

abonare newsletter