Economie

EXCLUSIV: Adio brazi din pieţe, clujenii pot cumpăra doar de la marile magazine!

Nicio piaţă nu e autorizată la ora aceasta, în Cluj-Napoca, pentru comercializarea de brazi.

Clujenii îşi pot cumpăra brad de Crăciun, cu acte în regulă, doar de la marile magazine şi operatorii autorizaţi, însă nu din pieţe, târguri şi oboare sau de la marginea drumului. Ultimele variante sunt cu siguranţă în afara legii.

Garda Forestieră Cluj nu a oferit încă nicio autorizare de vânzare în pieţele din Cluj-Napoca.


Primăria a vrut să să organizeze şi în acest an locaţii dedicate comercializării, dar a renunţat din cauza documentaţiei stricte.

„La ora a aceasta nu este nicio piaţă autorizată în care să se comercializeze brazi. Ca să poată comercializa brazi în pieţe, târguri, oboare, persoanele fizice au nevoie de autorizaţie de la noi. Ca să obţină autorizaţie trebuie să îndeplinească nişte condiţii destul de greu de îndeplinit şi nu este nicio piaţă autorizată. Brazi se pot vinde dacă sunt operatori economici care au un depozit al lor, delimitat cu tot ce trebuie, intră în depozit brazii cu document şi ies cu document de însoţire. Noi facem procedurile pentru aprobare în regim de urgenţă, dacă se depune o documentaţie completă, din comisie face parte şi un reprezentant al prefectului, dacă există documentaţie, invităm un reprezentant pe care îl desemnează prefectul prin ordin, facem comisie şi în regim de urgenţă noi îi anunţăm pe oameni. Anul acesta nu am avut, însă, solicitări, până la această dată pentru autorizări în vederea comercializării în pieţe, târguri oboare, anul trecut am avut şi am dat o singură autorizaţie, dar pe o perioadă scurtă de timpˮ, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Istrate Şteţco, inspector şef în cadrul Gărzii Forestiere Cluj.


„Omul vine cu documente la intrarea în piaţă, cum că vrea să comercializeze, iar piaţa dă mai departe documentele. Piaţa funcţionează ca un depozit al unui operator economic. Dacă vând peste 10 brazi trebuie să aibă o aplicaţie care se descarcă de pe internet şi obţine coduri unice pe fiecare aviz, conform HC 70/2014”, explică Şteţco.

Pentru pădurile româneţi, mai bine să vândă marile magazine

Fenomenul de tăiere de păduri poate fi limitat dacă se limitează şi vânzarea neautorizată, iar vânzarea în magazine e benefică pentru că marile lanţuri vând brazi, fie din afara ţării, fie din pepiniere.


“ Am văzut că marii retaileri vând deja, fie din afară, fie din pepiniere de la noi din ţară. Din punctul meu de veedre e foarte bine că se comercailizează foarte mulţi brazi în magazine, brazi veniţi de pe spaţiul comunitar pentru că nu se mai distrug pădurile româneşti, vin din plantaţii.ˮ, argumentează inspectorul Gărzii Forestiere Cluj.

Apel pentru evitarea amenzilor

„Facem un apel la cetăţeni să nu ne pună în situaţia de a da amenzi, mai bine să prevină decât să combatem noi! Deocamdată nu am făcut verificări şi nici nu am avut sesizări. Noi vrem să facem partea de prevenţie. Dacă dăm amenzi răul e deja făcut, oamenii au tăiat din pădure, l-au transportat şi înapoi nu îl mai punem. Noi îi rugăm pe oameni să nu încalce legea din start. Amenda o primeşte piaţa dacă îi lasă pe oameni să vândă şi trece de 5.000 de lei”, continuă inspectorul.


Potrivit acestuia s-au purtat deja discuţii cu reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, dar când au văzut că sunt costurile foarte mari şi e foarte complicat au renunţat.

Brazii se vând şi on-line

Pe Internet au apărut deja o serie de magazine care comercializează brazi de Crăciun şi îi aduc pâna în casa omului.


De exemplu, un brad normand, cu o înălţime de 160 – 200 de cm costă 70 de lei, unul de 175-225 cm 80 de lei,  iar cu înălţimea cuprinsă între 220-250 de cm 129 de lei.

Un brad natural în ghiveci de 225-250 cm, costă 400 de lei. Livrarea e gratuită.

abonare newsletter