Economie

Specialist resurse umane: “Acum, la Cluj, forța de negociere o au angajații”

Job-urile momentului în județul nostru! Care sunt domeniile și posturile cele mai căutate, dar și cu cele mai multe oferte de muncă la nivel local.

Oferta e mai mare decât cererea de locuri de munca Oferta e mai mare decât cererea de locuri de munca

Dezechilibrul dintre cerere și oferă pe piața forței de muncă, cu o înclinare clară a balanței pentru oferte, îi pune pe cei în căutarea unui loc de muncă într-o poziție avantajoasă la interviu. Forța de negociere o au acum angajații, potrivit specialiștilor HR.

“Oferta de locuri de muncă e mai mare decât numărul celor care își caută un job, ceea ce face ca recrutarea să fie dificilă. Acum forța de negociere o au angajații pentru că au oportunități și pot să-și găsească locuri de muncă”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Magnoliu Stan, consultant senior Smart HR.


Clujenii nu fac abuz de noua postură

Deși ar fi de așteptat ca oamenii să profite cât mai mult de pe urma deficitului de angajați de pe piață, se pare că bunul-simț e cel care conduce discuțiile.

“Pretențiile salariale nu sunt, de regulă prea mari. Lumea e cu bun-simț și solicitările sunt corecte. Depinde de personalitatea fiecăruia, sunt care au așteptări nerealiste, dar, în general, acestea sunt corelate la piață, nu cer mai mult decât merită doar pentru că se poate. Sunt, într-adevăr cei care nu știu să se aprecieze pentru că sunt la început de drum sau alții, care, pe anumite posturi, spre exemplu, manager de calitate, unde abilitățile le au puține persoane și trebuie plătite bine, își formulează cerințele în cunoștință de cauză”, explică Magnoliu Stan.


Domenii și job-uri “pe val”

Potrivit specialistului HR, cele mai căutate sectoare, la Cluj, sunt: IT-ul, companiile de servicii, după aceea shared services, care au sute de angajați și prestează servicii de contabilitate, HR, achiziții pentru firmele de afară și industrial - și fabricile angajează.

Ca și poziții, cea mai mare căutare o au, pe partea de IT, cei care scriu soft și cei care fac partea de testare, contabili și directori financiari, pe vânzări - de la poziții de reprezentant vânzări, până la area sales manager și director commercial.


Fabricile angajează inclusiv în producție, doar că fac recrutările singure, nu ajung la firmele de HR. Pentru pozițiile de lucrători comerciali și cele de execuție nu merită să plătească agenție de recrutare.

Aproape 1.000 de posturi noi, la Cluj, anunțate azi

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistrate peste 21.000 locuri de muncă, în data de 8 Februarie 2017. Dintre acestea 972 la Cluj.


Cele mai multe oferte sunt la Bucureşti – 3.172, urmat de Arad – 2.738, Sibiu – 2.097, Ilfov – 1.042, Argeş – 1.041, Cluj – 972, Timiş – 931, Hunedoara – 698, Alba  - 522.

La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea/montarea pieselor (2.000), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.359), confecţioner asamblor articole textile (1.298), agent de securitate (914), lucrător comercial (796), montator subansamble (634), şofer autocamion de mare tonaj (619), manipulant mărfuri (555), operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice (554), vânzător (548).

abonare newsletter