Economie

Locuinţele din Cluj rămân printre cele mai scumpe din ţară

Clujul este în topul judeţelor în care s-au pus spre vânzare cele mai multe locuinţe.

Un studiu al administratorilor  unui portal de anunţuri arată că preţurile garsonierelor, apartamentelor cu două camere şi cu trei şi patru camere au crescut în principalele oraşe din ţară comparativ cu anul trecut.

Clasamentul judeţelor în care s-au pus spre vânzare cele mai multe locuinţe este condus de Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Iaşi.


Topul celor mai scumpe judeţe din punct de vedere al preţurilor apartamentelor de două camere este condus de judeţul Cluj (preţ mediu 61.000 de euro), Bucureşti-Ilfov (55.000 de euro), Timiş (54.000 de euro), Constanţa (50.000 de euro) şi Iaşi (49.600 de euro). Acestea sunt preţuri medii înregistrate la nivelul postărilor, adică sunt cele solicitate de vânzători, nu cele rezultate din tranzacţii efective.

Criteriile de selecţie

Referitor la criteriile de selecţie ale utilizatorilor care accesează platformaa, studiul arată că accentul căutărilor nu mai este preţul, acesta situându-se după numărul de camere şi locaţia. Cele mai căutate cartiere la nivel naţional sunt Drumul Taberei, Titan, Dristor, Militari, Crângaşi, Tineretului, Berceni, Bucureştii Noi, Lujerului şi - în premieră - cartierul Copou din Iaşi.


Clujenii vând scump, dar sunt dispuşi să negocieze

Cel mai recent studiu realizat de un site de imobiliare releva faptul că cei mai deschiși să „lase din preț” la vânzarea de apartamente sunt, adesea, cei care au și cele mai mari pretenții, arată specialiştii în imobiliare. Cele mai recente date statistice arată că vânzătorii de locuințe din Cluj-Napoca negociază, în medie, 3,7%.

Se știe că prețurile cerute de vânzătorii de locuințe pot fi sensibil diferite față de valorile finale, de tranzacționare.


Diferența este dată atât de „ajustarea” pretențiilor vânzătorilor după publicarea unei oferte, cât și de marja de negociere acceptată de către aceștia în momentul găsirii unui cumpărător.

Cel mai recent raport de piață publicat de un site de imobiliare arată că marja de negociere pentru apartamentele tranzacționate în cele mai mari șase orașe ale țării s-a diminuat în ultimul trimestru din 2017 față de cel anterior.


Acest fapt poate fi pus în legătură cu tendința generală de temperare a ritmului de creștere a prețurilor resimțită spre finalul lui 2017, ce ar avea ca efect, în contrapunct, o disponibilitate mai scăzută a proprietarilor de a-și mai reduce așteptările odată ajunși în faza de negociere.

Cât se negociază

Astfel, cele mai recente date statistice arată că vânzătorii de apartamente lasă la preț, în medie, 3,7% în Cluj-Napoca (față de 4% trimestrul trecut), 3,5% în Brașov (în scădere de la 3,7%), 3,2% în București (față de 3,3%), 3% în Timișoara (față de 3,3%), 2,4% în Iași (față de 2,7%) și, respectiv, 2,2% în Constanța (de la 2,5% trimestrul trecut). Este semnificativ faptul că orașul cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament, respectiv Cluj-Napoca, are și cea mai mare marjă de negociere, în vreme ce, în Iași, centrul regional cu cele mai ieftine apartamente, acest indicator are una dintre cele mai scăzute valori.

abonare newsletter