Economie

ANALIZĂ. Euro este gata să treacă la nivelul 4,7

De la inceputul anului leul s-a angajat pe o pantă descendentă față de euro, aproape zilnic fiind atinse noi maxime istorice.

Perioada a debutat cu un curs de 4,6771 lei, în ușoară scădere față de ședința precedentă. Au urmat patru creșteri consecutive, la sfârșitul intervalului media atingând un maxim de 4,6975 lei.

Tranzacțiile din piața locală s-au realizat în ședința de vineri în culoarul 4,691 – 4,699 lei, maxim atins în ultima parte a zilei. Presiunea pe moneda națională s-a menținut și pe piețele internaționale unde euro a urcat până la 4,709 lei.


Scăderea accelerată a leului se datorează, în principal, incertitudinilor care planează asupra codului fiscal, care a fost bulversat la sfârșitul anului trecut de„trăsnaia" inventată de PSD-ALDE. La aceasta se adaugă majorarea cererii comerciale de valută, care este folosită pentru achitarea importurilor masive făcute pentru sărbătorile de iarnă. Nu trebuiesc neglijate dezechilibrele macroeconomice interne dar și  volatilitatea care caracterizează pieţele financiare internaţionale.

La rândul său, dolarul americana a avut o tendință de apreciere. Cursul acestuia a urcat de la 4,0802 la 4,1192 lei, la sfârșitul perioadei, când cotațiile din piață au fluctuat între 4,115 – 4,146 lei.


Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale în culoarul 1,125 – 1,134 franci/euro, iar mediaa scăzut de la 4,1555 la 4,1441.

După câteva săptămâni de scădere, timp în care au ajus la valori care se înregistrai la jumătatea anului trecut, dobânzile interbancare au reînceput să crească,


La sfârșitul intervalului, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut de la 2,9 la 2,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 3,20 la 3,22%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a stagnat la 3,34%, iar cel la 12 luni a urcat de la 3,44 la 3,45%.


Perechea euro/dolar și-a conturat o tendință descendentă în condițiile în care există posibilitatea unui Brexit fără un acord între Regatul Unit și Uniunea Europeană, după ce Parlamentul de la Londra a respins tratatul negociat de Theresa May.

La sfârșitul perioadei, euro a fluctuat între 1,1352 și 1,1412 dolari, piețele americane închizându-se la 1,1371 dolari.


Bitcoin nu a mai reuști să revină peste pragul de 4.000 dolari, de care s-a despărțit în urmă cu două săptămâni. La sfârșitul perioadei, indicele bitcoin calculat de Bloomberg se situa la 3.600 dolari

*Analiza cuprinde perioada 14 – 18 ianuarie, realizată de Radu Georgescu*

Ultimele Stiri
abonare newsletter