Economie

Clujul are o infrastructură IT deficitară

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/29_ziua/07 it servers.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cererea pentru servicii de găzduire este în creştere, determinând „un deficit de servere”, conform reprezentanţilor firmelor clujene de IT.

Acest lucru se întâmplă deşi la Cluj-Napoca se găseşte unul dintre cele mai mari centre de date din Europa de Est.

Nevoia de servicii de găzduire web este în creştere nu doar în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, care nu îşi permit achiziţia de servere pentru a stoca site-urile sau aplicaţiile, ci şi pe segmentul companiilor mari care doresc reducerea costurilor şi apelează tot mai des la firme care să ofere servicii de hosting.


„Gradul de informatizare tot mai mare al firmelor, precum şi competiţia acerbă de pe piaţă determină şi creşterea cererii de infrastructură şi soluţii IT”, spune Iulian Iuga, administratorul firmei clujene Misoft. „Deţinerea unor baze de date, complete, de amploare, care să conţină clienţii şi furnizorii, dar şi date despre relaţia companiei cu aceştia, este absolut necesară în domenii precum vânzări sau prestări servicii”, adaugă IT-istul.

De altfel, hostingul a devenit una dintre cele mai dinamice industrii, dezvoltarea fiind extrem de rapidă odată cu intensificarea participării consumatorilor şi agenţilor economici pe Web.


Locul ideal pentru amplasarea de servere

„Datorită riscului seismic mic, oraşul este printre cele mai bune amplasamente pentru datacenter-uri”, declară Lucian Pârvu, director general al companiei clujene Softimpera.


Primul centru de date (DataCenter) din Vestul României şi unul dintre cele mai mari din Europa de Vest, datacenter-ul Simpliq, se află în Cluj-Napoca în cadrul unui clădiri industriale de opt etaje şi 6.400 mp, datacenter-ul întinzându-se pe o suprafaţă de 300 mp.

Cu toate acestea, multe dintre companiile care oferă servicii de hosting, deşi au sedii în Cluj-Napoca, aleg oraşe precum Bucureştiul pentru amplasarea servere-lor, din raţionamente ce ţin de costuri.


Avantajele şi dezavantajele folosirii furnizorilor locali

Un avantaj pentru folosirea unor furnizori locali de servicii de găzduire este uşurinţa plăţii, datorată faptului că se poate plăti numerar, cu card sau cu ordin de plată, sisteme în general nedisponibile sau greu de folosit pentru un furnizor extern.


Preţurile mai mari practicate pe plan local, determină, totuşi, multe companii să aleagă serviciile oferite de străini, conform unui studiu realizat de portalul xdrive.ro.

Două servere achiziţionate prin bani europeni

Proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii IT – „Suport pentru serviciile oferite microîntreprinderilor şi IMM-urilor din Regiunea de N-V” – a reuşit să atragă aproximativ 120.000 de lei pentru achiziţia a două servere de către firma clujeană Misoft. Serverele vor fi utilizate pentru a găzdui aplicaţia firmei care ajută la organizarea relaţiei companiei cu partenerii economici. Peste 80 de companii vor putea primi astfel găzduire, contra cost, dacă decid să cumpere aplicaţia.

Achiziţia a dus la creşterea calităţii serviciilor şi totodată a numărului de clienţi, conform administratorului Iulian Iuga. Firma a crescut, totodată, numărul de angajaţi, ajungând la 40 în prezent.

Centru de servere pentru turcii din Germania la Cluj-Napoca

O companie din Germania poartă negocieri cu firma Misoft în vederea deschiderii unui centru de servere care să deservească o platformă de socializare destinată celor aproximativ 4,5 milioane de turci din Germania. Reprezentanţii firmei s-au aflat ieri la Cluj-Napoca, pentru o primă rundă de discuţii. Interesul pentru investiţie s-a păstrat, conform companiei Misoft, urmând să aibă loc alte întâlniri pentru stabilirea detaliilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter