Economie

Fabrica Nokia de la Jucu se va închide până la finele anului

<p>Președintele interimar al Cartel Alfa, Valentin Ilcaș, a fost invitat, ieri, de urgență să participe la sedința din această dimineată, organizată la fabrica Nokia Jucu.</p>

 

”Se va urmări asigurarea unei protecții sociale a angajaților disponibilizați, cu toate că noul cadru legislativ atât de înflcărat al actualei guvernari le garantează posibilitatea de a-și  face rapid bagajele și a se muta acolo unde găsesc formtă de muncă mai eftină, în situații unor disponibilizări masive. Acea flexisecuritate promisă de actuala guvernare acum ne lasă fără locuri de muncă și fără o protecție socială atât de necesară în contextul actual al crizei,” a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Mihaela Coța, jurist al Cartel Alfa Cluj. Până la această ora, Valentin Ilcaș, președintele Cartel Alfa, nu a putut fi contactat.


Conducerea fabricii de la Jucu confirmă închiderea unității printr-un comunicat de presă. ”Concentrarea producției de telefoane cu capabilități de bază în acele fabrici care beneficiază de o pozitionare optimă față de furnizori și piețele cheie. Ca rezultat, Nokia intenționează să închidă capacitățile de producție din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari în privința proximității și eficienței”, se arată în comunicat.

Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis în acest an şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.


Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri suplimentare de aliniere a forţei de muncă şi a operaţiunilor."Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajaţi asupra forţei de muncă", se spune în comunicat.

De asemenea, grupul va renunţa la alţi 1.300 de angajaţi din cadrul diviziei Location & Commerce.


Angajaţii afectaţi vor avea acces la un program de sprijin derulat de Nokia.

Nokia a pus sub evaluare şi operaţiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzări. Măsurile vor afecta forţa de muncă de la cele trei fabrici începând de anul viitor.


Compania avea la sfârşitul lunii iunie peste 138.000 de angajaţi la nivel global, faţă de circa 130.000 la sfârşitul anului trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter