Economie

Ajutor de criză de 15.000 euro pentru producătorii agricoli

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/30_ziua/zp 04 bovine.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0pt none;" />Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii crescătorilor de bovine şi taurine din ţară, printre subiectele discutate fiind şi acordarea ajutorului de criză pentru producătorii agricoli, în valoare de până la 15.000 euro.</p>

Potrivit Biroului de Presă al Ministerului Agriculturii, s-a discutat despre modificarea Ordonanţei Guvernului privind măsurile financiare pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru producătorii agricoli, începând cu anul 2010. Se vor acorda despăgubiri privind bolile animalelor, precum şi acordarea ajutorului de criză în cuantum de până la 15.000 euro.

În ceea ce priveşte cuantumului anual al plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, acesta se stabileşte prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor alocate de la bugetul de stat şi a plafoanelor maximale aprobate României cu această destinaţie de către Comisia Europeană.


În concluzie, actul normativ prin care se aprobă cuantumul pe cap şi valoarea totală a sprijinului se va promova după data de 31 octombrie 2011, când se va cunoaşte efectivul eligibil.

Referitor la acordarea sprijinului pentru crescătorii de bovine de carne şi metişi ai raselor de carne din zonele defavorizate, s-a notificat la DGAgri Bruxelles o formă de sprijin pentru anul 2012, pentru această categorie de animale în valoare de 6,5 milioane euro. În prezent se aşteaptă decizia Comisiei Europene.


În privinţa modificării articolului 10 din Regulamentul CE, acest aspect legislativ este de competenţa Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru includerea de forme de sprijin financiar acordate crescătorilor de animale pentru bolile care nu sunt cuprinse în Programul naţional strategic privind susţinerea combaterii bolilor la animale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter