Economie

Nokia îşi face bagajele şi pleacă de la Jucu

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/30_ziua/05 inchidere fabrica nokia jucu _sc_ 10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Concernul finlandez Nokia a decis închiderea fabricii de telefoane mobile de la Jucu.

Decizia va fi pusă în practică până la finele anului.

2.200 de angajaţi ai firmei plus alte câteva sute de oameni care lucrează în cadrul companiilor care colaborează cu Nokia îşi vor pierde locurile de muncă.


Concernul finlandez Nokia a decis închiderea fabricii de telefoane mobile de la Jucu. Grupul finlandez a început producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

De ce pleacă?


Nokia a renunţat la fabrica din România în tentativa de a-şi reinventa business-ul, grav afectat de concurenţa rivalilor precum Apple şi Samsung. Finlandezii vor să îşi concentreze producţia de smartphone-uri şi să renunţe la vechile modele, în genul celor realizate la Cluj.

Plecarea este justificată de oficialii companiei prin eficientizarea şi reducerea costurilor. Nokia va închide fabrica de la Jucu deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.


„Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate”, se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Schimbările în preferinţele de consum, respectiv cererea crescută de smartphone-uri de pe piaţa internaţională, telefoane care nu se produc la Jucu, a dus la modificarea costurilor determinând decizia finlandezilor. „Nokia s-a adaptat schimbărilor, s-au petrecut mari mutări în privinţa modelelor telefonice”, a explicat, preşedintele Nokia, Stephen Elop, într-o videoconferinţă.


Angajaţii, anunţaţi într-o şedinţă de urgenţă

Angajaţii Nokia de la Jucu au primit, joi, după şedinţa cu conducerea companiei o hârtie în care sunt anunţaţi că fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului, iar ei să fie plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012.


Potrivit documentului, angajaţii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat după finalizarea consultărilor cu sindicatul, care vor începe luni.

De asemenea, conducerea Nokia i-a anunţat pe angajaţi că cele patru schimburi libere până vineri vor fi plătite integral, iar următorul schimb urmează să intre la lucru vineri seară, la ora 19.00, conform programului obişnuit.

Tişe: “Decizia e luată încă din februarie”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a anunţat că, în urma întâlnirii cu vicepreşedintele Nokia, Erik Anderson, s-a stabilit ca angajaţii companiei de la Jucu să nu fie concediaţi până anul viitor.

„Am avut o întâlnire cu vicepreşedintele companiei Nokia, Erik Anderson, în care am discutat problemele fabricii. Decizia a fost luată din februarie în board-ul din Finlanda cu privire la încetarea activităţii la fabrica din Cluj, fără ca această fabrică să fie relocată şi cu preluarea activităţii de aici de către alte fabrici care deja sunt în funcţiune. Aici este vorba despre fabricile din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China. Am negociat cu conducerea fabricii câteva aspecte care ţin de forţa de muncă şi am convenit ca până în februarie-martie anul viitor oamenii să nu fie concediaţi. Până atunci ei vor munci în regim normal, urmând ca după această perioadă să primească salarii compensatorii, pe care conducerea fabricii le va negocia cu sindicatul. Tot până atunci se vor organiza cursuri de reconversie profesională pentru oamenii care muncesc în fabrica actuală. Până în luna decembrie oamenii vor avea contract ferm, iar până în martie ei vor fi ajutaţi şi vor fi incluşi în programe de reconversie profesională, tot cu sprijinul şi implicarea financiară a firmei Nokia”, a explicat Tişe.

Nu Clujul e de vină!

Şeful administraţiei judeţene a mai punctat că decizia pe care a luat-o conducerea companiei finlandeze nu are nici o legătură cu condiţiile de la Cluj, ci cu strategia privind subcontractorii. „Este o strategie administrativă, de business pe care fabrica a luat-o. Din punct de vedere al autorităţilor locale, noi ne-am îndeplinit atribuţiile, am investit în parcul Tetarom 3 aproximativ 15,5 milioane de euro. Aceste investiţii sunt în infrastructura de acolo: drumuri, canalizare, sistem de iluminat, tot ceea ce Nokia a solicitat pentru a putea funcţiona în condiţii normale. De altfel, poziţia lor a fost fermă, în sensul că decizia luată nu are nici o legătură cu condiţiile din România, ci cu strategia care vizează subcontractorii. Aceştia sunt din Asia, transportarea materialelor către România este mult prea scumpă pentru Nokia şi atunci au preferat ca activitatea de aici să o desfăşoare într-o altă fabrică existentă, având în vedere că folosesc componente produse în Asia”, a mai explicat Alin Tişe.

Consiliul Judeţean caută un alt investitor

În ceea ce priveşte halele de la Jucu, cel mai probabil acestea nu vor fi desfiinţate, urmând să se caute un investitor care să-şi desfăşoare activitatea aici.

„Fabrica va rămâne în forma care este la Jucu. Nokia şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui un alt investitor în aceste hale, fără ca ele să fie distruse. Vom discuta clauzele contractuale după ce ne vor informa şi în scris cu privire la decizia luată. Încercăm şi sper să putem ca în scurt timp să aducem un alt investitor strategic la Cluj. În momentul de faţă negociem intens cu un investitor strategic care poate să vină, de ce nu, chiar în locul fabricii Nokia”, a încheiat Tişe.

În parcul industrial Tetarom III au fost prevăzute 90 de hectare pentru Nokia. Fabrica de telefoane mobile ocupă doar 30 de hectare, celelalte 60 fiind prevăzute pentru subcontractori, care nu au mai ajuns însă la Jucu.

Comisie pentru analiza contractului

Consilierii judeţeni i-au solicitat ieri preşedintelui Alin Tişe să înfiinţeze o comisie care să analizeze prevederile contractului cu Nokia.

Consilierii USL au susţinut că sumele investite de Guvern şi de Consiliul Judeţean pentru venirea Nokia la Cluj ar trebui recuperate de la finlandezi. „Trebuie să analizăm toate aspectele contractului, să vedem dacă Nokia şi-a îndeplinit toate obiectivele stabilite acolo. Trebuie să analizăm şi problematica socială a acestei decizii pentru că sunt mii de oameni afectaţi. Nu cred că toate argumentele lor sunt corecte. Ştiau că au subcontractori în zona Asiei şi înainte de a veni la Cluj”, a spus consilierul PSD Valentin Cuibus. „Atunci când au plecat de la Bochum, statul german le-a luat înapoi celor de la Nokia banii consideraţi ajutoare de stat”, a punctat şi consilierul judeţean Ioan Petran (PNL), susţinut de social-democratul Dan Canta.

Comisia Consiliului Judeţean care se va ocupa de analiza contractului cu Nokia va fi condusă de preşedintele Alin Tişe şi va fi formată din consilierii judeţeni: Valentin Cuibus (PSD), Călin Tuluc (PDL), Petru Guş (PRM), Liviu Miclăuş (PNL) şi Sztranyiczki Szilárd (UDMR).

Contractul încheiat cu compania finlandeză nu poate fi făcut public deocamdată deoarece are o clauză de confidenţialitate.

Regrete de la Jucu şi Cluj-Napoca

Primarul comunei Jucu, Dorel Jucu, s-a arătat foarte dezamăgit de închiderea fabricii Nokia. “Îmi pare rău că se va închide Nokia, regret această decizie, dar totuşi mai sper să nu fie una definitivă. Plecarea Nokia afectează bugetul local al comunei Jucu, în condiţiile în care încasăm din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an”, a declarat Dorel Pojar.

Şi primarul Clujului, Sorin Apostu, şi-a exprimat regretul vizavi de decizia Nokia de a părăsi Clujul. „Regret că, pentru a face faţă crizei, soluţia pentru cei de la Nokia este să închidă prematur fabrica de producţie din comuna Jucu – parte a zonei metropolitane Cluj-Napoca. Faptul că suntem deschişi pentru a încuraja venirea de noi investitori, români sau străini la Cluj-Napoca şi facem toate eforturile instituţionale pe care o administraţie publică locală are datoria de a le întreprinde va putea fi evidenţiat în următoarea perioadă, când, clauzele de confidenţialitate care astăzi mă împiedică să dau detalii, vor permite să anunţăm venirea la Cluj-Napoca a unor giganţi industriali si din domeniul tehnologiei informaţiei”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Bătălia pentru locurile de muncă se acutizează în zona Cluj-Napoca

„Disponibilizările de la Nokia pe care le estimăm la circa 2.000 de persoane vor duce la creşterea ratei şomajului în judeţul Cluj de la 3,3% până la 4%. Vom putea gestiona această disponibilizare la nivelul judeţului Cluj şi nu îmi fac niciun fel de probleme. Putem să ne ocupăm şi de 4.000-5.000 de persoane, dacă ar fi cazul. Nu mă sperie faptul că va trebui să gestionăm disponibilizarea a 2.000 de persoane, în condiţiile în care ne-am ocupat cu succes de concedierile de la Bechtel”, a spus Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.

Ceea ce nu s-a luat, însă, în calcul este că majoritatea angajaţilor fabricii de la Jucu locuiesc în Cluj-Napoca şi în localităţile învecinate. Astfel, chiar dacă la nivel judeţean, rata şomajului creşte foarte puţin, efectele pe piaţa forţei de muncă din zonă vor fi mult mai intense.

Lovitură dură pentru firmele care colaborează cu Nokia

O serie de firme care au asigurat servicii cum sunt cele de logistică, securitate sau transport vor fi lovite dur de plecarea finlandezilor.

O bună parte dintre veniturile CEVA Logistics sau Cento Trans sunt asigurate de colaborarea cu producătorul de telefoane, prin urmare cifra de afaceri a firmelor va înregistra o scădere vertiginoasă.

Conducerea Nokia a precizat că va căuta modalităţi de a ajuta provizoriu şi partenerii fabricii, însă nu este cunoscut până în acest moment în ce se va materializa sprijinul.

Dacă firmele vor beneficia de ajutor, chiar minim, interesele angajaţii ce vor fi disponibilizaţi nu sunt reprezentate de nicio confederaţie sindicală, potrivit liderului Cartel ALFA Cluj, Valentin Ilcaş.

Cât pierde economia românească?

Închiderea fabricii Nokia de la Jucu va duce, probabil, la o reducere a produsului intern brut (PIB) cu 0,1-0,2%.

Fabrica de la Jucu genera anual exporturi de 2 miliarde de euro, iar 200 milioane euro ramâneau în ţară sub forma de fonduri de salarii, taxe şi impozite.

Opoziţia nu a pierdut ocazia să politizeze închiderea fabricii Nokia

Autorităţile statului român nu şi-au respecat angajamentele, acuză Marius Nicoară, liderul liberalilor clujeni şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

„Nokia pleacă din raţiuni economice, dar acestea sunt legate de nişte angajamente ale României care nu fost duse la bun sfârşt. Clujul ar fi trebuit să aibă o pistă de aeroport care să găzduiască avioane pentru transportul mărfurilor, o centură ocolitoare care să ducă la autostradă, o autostradă care să fie legată de Europa de Est. Primarul Sorin Apostu ar fi trebuit să sprijine Consiliul Judeţean pentru dezvoltarea aeroportului”, a spus Nicoară.

Alin Tişe cere desecretizarea contractului

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, îl acuză pe Nicoară că a secretizat contractul cu Nokia.

“Marius Nicoară, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj la acea vreme a negociat un contract pentru judeţ cu Nokia. Pentru a-l feri, însă, de ochii opiniei publice l-a secretizat, deşi acesta priveşte informaţii de interes public. Totodată a decis să investească peste 15 milioane de euro pentru viabilizarea terenurilor din Tetarom III, destinate Nokia, fără obligaţii concrete sau termene pentru parteneri. Specificăm că obligaţiile care revin Consiliului Judeţean Cluj prin contract au fost respectate întocmai. Subliniem că în contract nu există obligaţia, cu sancţiunea de reziliere sau închidere a fabricii, a construirii unei piste şi a unui terminal cargo pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca”, a transmis Tişe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a mai anunţat că va solicita desecretizarea contractului, tocmai pentru ca toată lumea să cunoască modul de negociere, respectiv obligaţiile asumate de Consiliul Judeţean, prin preşedintele său la aceea vreme, actualul senator Marius Nicoară, privitor la numărul de locuri de muncă, termene de realizare şi modalităţi de reziliere.

USL îşi face griji pentru judeţul Cluj

Şi deputatul liberal Horea Uioreanu a subliniat faptul că plecarea Nokia este o pierdere economică de 30% pentru judeţ. “Clujul va avea cu 30% mai puţini bani. Nu vorbim doar de 2.000 de angajaţi de la Nokia care rămân pe drumuri, ci şi de alţi peste 1.000 de şomeri care provin de la firmele de comerţ, de pază au transport”, a spus Uioreanu.

Social democraţii clujeni consideră că relocarea fabricii Nokia de la Jucu va genera probleme sociale şi economice în judeţul Cluj şi îi va determina pe alţi potenţiali investitori să nu mai aibă încredere în România. „Pentru a lămuri problema Nokia şi pentru a nu mai da posibilitatea speculaţiilor, cel mai simplu este ca Guvernul Boc să desecretizeze contractul”, a solicitat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter