Economie

Economiile României din reducerea cofinanţării pot fi reduse la jumătate

<p />Mai multe state bogate din Uniunea Europeană, printre care Franţa şi Olanda, vor scăderea fondurilor de 2,9 miliarde de euro pe care Comisia Euroopeană (CE) ar trebui să le suporte după reducerea, de la 15% la 5%, a cofinanţării din partea României şi altor cinci state membre a proiectelor finanţate de UE.

Mai multe ţări vor diminuarea fondurilor CE pentru reducerea cofinanţării a şase state, inclusiv România.

CE a anunţat, la începutul lunii august că planul de accelerare a plăţii de subvenţii europene ar conduce la economii de 2,9 miliarde de euro pentru Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, România şi Ungaria, ţări care au fost nevoite să apeleze la ajutor financiar extern din cauza crizei. Economiile pentru România pot ajunge la 714 milioane de euro, a anunţat atunci executivul comunitar.


Suma poate fi însă redusă cu cel puţin jumătate, după ce mai mulţi contributori neţi la bugetul UE, între care Franţa, Marea Britanie, Olanda şi ţările nordice, şi-au exprimat temeri privind impactul planului asupra propriilor finanţe, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Financial Times.

Oficialii de la Bruxelles încearcă să ajute unele state să acceseze fonduri structurale suplimentare mai rapid şi au trimis o echipă de experţi la Atena, pentru a ajuta autorităţile elene să identifice proiecte care pot fi derulate cu bani europeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter