Economie

Leul s-a întărit ieri faţă de euro. Accizele au păstrat o valoare decentă.

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/04_ziua/06 benzinarie _sc_02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ţigările, benzina, energia electrică şi băuturile se vor scumpi de anul viitor, odată cu creşterea accizelor, din cauza deprecierii leului faţă de euro.</p>

Valoarea scumpirilor de anul viitor nu va fi foarte ridicată, datorită aprecierii surprinzătore a leului de ieri. Cursul Băncii Central Europene (BCE) a atins valoare de 4.3001, faţă de 4.3575, cât se înregistra vineri.

Anul trecut, referinţa BCE a cotat un euro la 4,2655 lei, nivelul referinţei  de astăzi fiind cu 0,8% mai mare. Acest lucru duce la scumpiri ale produselor accizate – carburanţi, ţigări, alcool – chiar dacă nivelul accizelor nu se va modifica.


Potrivit art. 218 din Codul fiscal, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Leul a intrat începând cu luna august pe o pantă abruptă de depreciere, de când se discută tot mai des de falimentul Greciei, înregistrând, în mod surprinzător, creştere ieri, zi hotărâtoare pentru valoarea accizelor.


Ce înseamnă această creştere pentru cetăţeni?

Acciza la benzină este de 467 de euro la 1.000 de litri. Asta înseamnă că ea este acum 1,991 lei pe litru, iar de la 1 ianuarie va fi de 2,008 lei. Prin urmare, preţul la pompă va creşte, la 1 ianuarie, cu  0,7 bani, numai din cauza cursului valutar.


Şi ţigările se vor scumpi cu circa 2 bani pe pachet.

Ce înseamnă pentru stat?


Pe primele şase luni ale acestui an, Ministerul Finanţelor a strâns din accize aproape 9 miliarde de lei. Creşterea cursului cu 0,08% înseamnă un plus de venituri, la şase luni, de 7 de milioane de lei. Există totuşi o condiţie pentru creşterea sumelor intrate la bugetul de stat. „Veniturile la bugetul general consolidat vor fi mai mari, însă doar dacă volumul mărfurilor comercializate se va păstra constant”, spune Doru Ciuban, directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj.

Valoarea accizelor colectate din Cluj e mică


„Ponderea accizelor este foarte mică la nivelul judeţului deoarece nu avem antrepozit fiscal şi nu am avut de doi ani import de ţigări. Majoritatea sumelor vin de la gospodăriile individuale care produc băuturi alcoolice. Astfel luna trecută am colectat 21.000 de lei, iar de la începutul anului doar 595.000 de lei”, a declarat pentru monitorul Doru Ciuban. Bugetul local nu este influenţat de această situaţie deoarece sumele se virează la bugetul general consolidat.

La nivel naţional, suma colectată e semnificativă

Anul acesta, acciza a fost stabilită după cursul BNR din 1 octombrie 2010, de 4,2672 lei pentru un euro. Statul a reuşit să câştige circa 12,4 miliarde de lei din totalul accizelor, în primele 8 luni ale anului 2011, reprezentând 2,3% din PIB (calculat la 543 de miliarde de lei).

În 2010, în primele opt luni, statul a colectat venituri din accize de 10,7 miliarde de lei, reprezentând 2,1% din PIB-ul pe 2010 (calculat la 511 miliarde de lei).

Scumpirile nu vor fi la nivelul anilor trecuţi

Pentru că nivelul accizelor rămâne constant şi pentru anul viitor, creşterea constând doar în diferenţa de curs, scumpirile nu vor atinge valorile din anii trecuţi, în 2012 accizele rămânând neschimbate în echivalent euro. Astfel, acciza la 1.000 de ţigarete rămâne la 76,6 euro. De asemenea, acciza la tona de benzină fără plumb rămâne la 467 de euro, iar cea la motorină se va menţine la 358 de euro/tonă.

„Vor fi scumpiri la toate produsele asupra cărora se aplică acciza, inclusiv la băuturile alcoolice, însă creşterile nu vor fi semnificative astfel încât să influenţeze decizia de achiziţie, cum s-a întâmplat între 2003 şi 2007, când valoarea accizei a crescut cu 35% pentru a ne alinia la Uniunea Europeană”, a declarat pentru monitorul Alexandru Dascăl, directorul Prodvinalco.

Leul, lăsat să se deprecieze intenţionat?

BNR a intervenit cu succes pe piaţă în ultimii ani şi a reuşit să menţină leul la un nivel destul de ridicat în raport cu principalele valute, în pofida crizei economice care a împins piaţa către monedele tari, euro şi dolarul, sau chiar către metalele preţioase.

Eventuala sistare a intervenţiilor de către BNR în această perioadă ar ajuta însă Guvernul în perspectiva constituirii bugetului de stat pe anul 2012, în sensul majorării veniturilor din accize.

O altă explicaţie constă în faptul că un leu mai slab faţă de euro stimulează exporturile şi descurajează importurile în condiţiile în care în trimestrul III, spre finalul anului, se cumpără masiv bunuri din străinătate, pentru sărbători.

Ultimele Stiri
abonare newsletter