Economie

Standard & Poor”s: 40% şanse ca Europa Occidentală să intre în recesiune în 2012

<p />Agenţia de evaluare Standard & Poor”s Ratings Services a anunţat astăzi că şi-a revizuit, în jos, estimările de creştere pentru zona euro şi Marea Britanie în 2012, şi a atras atenţia asupra riscului unei duble recesiuni, chiar dacă acesta poate fi evitat, informează un comunicat de presă.

Este pentru a doua oară în ultimele cinci săptămâni când Standard & Poor”s îşi reduce estimările de creştere pentru regiune. Conform noilor estimări, PIB-ul zonei euro va înregistra o creştere de 1,1% în 2012, comparativ cu un avans de 1,5% conform estimărilor anterioare. Pentru Marea Britanie, S&P estimează un ritm de creştere al PIB de 1,7% în 2012, uşor mai mic faţă de avansul de 1,8% preconizat în luna august.  
“În continuare nu ne aşteptăm ca o dublă recesiune să apară în zona euro sau în Marea Britanie, însă recunoaştem că probabilitatea unei noi recesiuni în Europa Occidentală a continuat să crească”, a declarate economistul şef pentru Europa de la S&P, Jean-Michel Six. “În prezent, estimăm că probabilitatea unei noi recesiuni în Europa Occidentală în 2012 se situează la 40%, chiar dacă în conformitate cu scenariul nostru de bază continuăm să anticipăm o creştere modestă şi distribuită în mod inegal în următoarele cinci trimestre”, se mai arată în raportul S&P, informează Agerpres.
“Credem în continuare că cererea robustă din partea pieţelor emergente, consumul intern susţinut din Germania şi Franţa şi continuarea programelor de sprijin monetar vor ajuta la evitarea unei noi recesiuni anul viitor. Cu toate acestea, riscurile în scădere nu ar trebui subestimate. Acestea ar putea veni din partea pieţelor financiare, printr-o nouă creştere a dobânzilor pe termen lung, sau din partea unei creşteri mai mici pe pieţele emergente”, a declarat Jean-Michel Six.
Luna trecută, S&P şi-a revizuit în jos şi estimările de creştere pentru SUA, în cazul căreia se aşteaptă în prezent la o creştere de 1,9% în 2012 şi un avans de 2,2% în 2013, comparativ cu creşteri de 2,4% şi 2,6% prognozate anterior. Revizuirea prognozelor pentru economia americană are consecinţe importante asupra comerţului exterior al Europei, având în vedere că SUA este principala destinaţie pentru exporturile UE şi a doua destinaţie (după Marea Britanie) pentru exporturile zonei euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter