Economie
Clujul va avea parc științific și tehnologic în zona metropolitană
<p />Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi autorităţile clujene sunt implicate într-un proiect care ar urma să aibă ca finalitate crearea unui parc ştiinţific şi tehnologic în zona metropolitană Cluj.
Directorul ADR Nord-Vest, Claudiu Coşier, susține că România este încă foarte departe de momentul creării unui asemenea parc, dar că până acum ADR Nord-Vest a reuşit să lanseze un mesaj unic în ţară prin aducerea la aceeaşi masă a unor parteneri fără de care nu pot fi funcţionale asemenea parcuri. Este vorba despre un acord-cadru pentru constituirea parcului, membrii grupului de iniţiativă fiind, pe lângă ADR Nord-Vest, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean, Primăria Baciu, universităţile Tehnică, Babeş-Bolyai, de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, de Medicină şi Farmacie, de Artă şi Design, precum şi filiala Cluj a Institutului de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică, Institutul Regional de Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic, Oficiul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Cluj-Napoca.
În cadrul proiectului SMART+, finanţat din fonduri europene, reprezentanţii ADR Nord-Vest s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii partenerilor din proiect - Primăria Burgas (Bulgaria), Parcul tehnologic Walqa (Spania), Centrul pentru Cercetare şi Tehnologie Hellas (Grecia) - pentru schimburi de informaţii şi bune practici.
Directorul Parcului tehnologic Walqa, Jose Luis Latorre, a explicat că, peste zece ani, România va fi prea puţin căutată de marile companii internaţionale, care vor prefera mâna de lucru ieftină din India şi din alte ţări asiatice, iar prin crearea parcurilor ştiinţifice şi tehnologice pot fi dezvoltate şi susţinute talentele locale.
Claudiu Coşier a explicat, la rândul său, că obiectivul acestor proiecte nu este atât de a crea propriu-zis parcul ştiinţific şi tehnologic, cât de a determina în primul rând schimbări la nivel cultural privind necesitatea acestor parcuri şi de a crea cadrul necesar înfiinţării lor. El a adăugat că un alt obiectiv vizează elaborarea unui ghid de dezvoltare a acestor parcuri, pentru a înlesni înfiinţarea lor şi în alte zone ale ţării.
Parcul ştiinţific şi tehnologic este o structură de sprijin pentru afaceri şi cercetare în cadrul căreia se desfăşoară activităţi economice productive şi servicii de tehnologie, testări şi microproducţie, cercetare aplicativă, transfer tehnologic al rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, instruiri, consultanţă, promovare integrată, facilitarea de parteneriate şi dezvoltarea de proiecte comune.
Proiectul cu finanţare europeană SMART+ a fost gândit pentru a răspunde prezenţei deficitare a parcurilor ştiinţifice şi tehnologice în Europa de Est, în condiţiile în care investiţiile în cercetare în această zonă se situează doar la o treime din media europeană.