Economie

Cluj-Napoca, „regina” finanțărilor europene în Regiunea Nord-Vest. Contracte de 1 mld. de lei

Municipiul Cluj-Napoca este „campionul absolut” al finanțărilor europene în Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord).

Cluj-Napoca, „regina” finanțărilor europene în Regiunea Nord-Vest. Contracte de peste 1 miliard de lei Cluj-Napoca, „regina” finanțărilor europene în Regiunea Nord-Vest. Contracte de peste 1 miliard de lei

Valoarea contractelor cu finanțare europeană semnate în cel mai mare oraș al regiunii a trecut pragul de un miliard de lei, sumă nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional, în sectorul public și privat, potrivit analizei întocmite de g4media.ro. Datele consultate privesc exclusiv contractele semnate în cadrul Programului Operațional Regional (Regio) 2014-2020, nu și alte programe operaționale prin care pot fi atrase fonduri europene.

Astfel, până în data de 31 octombrie 2019, în Cluj-Napoca au fost semnate contracte în valoare de 1,077 miliarde de lei, suma nerambursabilă, pentru proiecte totale de 1,422 miliarde de lei. De exemplu, în Oradea, s-au semnat contracte de finanțare europeană în valoare de 867,7 milioane de lei (suma nerambursabilă), pentru proiecte care cumulează 1,1 miliarde. Clasamentul reședințelor de județ, în funcție de sumele contractate nerambursabile, continuă cu Bistrița, Zalău, Satu Mare și Baia Mare.


Cu toate acestea, raportat la numărul de locuitori de la recensământul din 2011, Oradea și Bistrița, cu sume aproape similare, în jurul valorii de 4.410 lei, conduc topul. Zalăul și Cluj-Napoca acumulează peste 3.300 de lei pe cap de locuitor, în timp ce Baia Mare și Satu Mare sunt doar la jumătate sau chiar mai puțin din această sumă.

45, 1 mil. € accesate de Cluj-Napoca pe Axa 4

Reședințele de județ beneficiază de una dintre cele mai consistente axe de finanțare din Programul Operațional Regional, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Banii prin această axă au fost alocați de la nivel național, în funcție de populația fiecărei reședințe. Astfel, orașele nu au concurență pentru aceste finanțări. Practic, trebuie doar să scrie proiectele pentru a lua banii.


Prin această schemă de finanțare sunt vizate patru domenii: mobilitatea urbană, reabilitarea spațiilor degradate pentru a crește suprafața de spațiu verde, finanțarea incluziunii sociale în zonele marginalizate și reabilitarea infrastructurii educaționale. Prin Axa 4, Cluj-Napoca are o alocare de 45,1 milioane de euro, Oradea – 36,1 milioane de euro, Baia Mare – 29,1 milioane, Satu Mare – 26,8 milioane, Bistrița – 23,8 milioane, și Zalău – 21,7 milioane de euro.

Pe lângă această cale, administrațiile pot aplica și pe alte axe, unde principiul de finanțare este „primul venit, primul servit”, de exemplu schemele de finanțare pentru proiecte publice aflate deja în derulare sau revitalizarea patrimoniului cultural ori reabilitarea termică a clădirilor, conform g4media.ro.

abonare newsletter