Economie

Veste PROASTĂ pentru români! Se schimbă vârsta de pensionare, vom lucra MAI MULT

Începând cu data de 1 iulie, vor intra în vigoare noile reguli în ceea ce privește vârsta de pensionare.

Varsta pensionare Varsta pensionare

Vârsta de pensionare va crește treptat până în anul 2028. Dacă la femei acum vârsta standard de pensionare este de 59 de ani, va ajunge în cele din urmă la 63 de ani, iar stagiul de cotizare, de la 32 de ani, va ajunge la 34 de ani, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

În ceea ce-i privește pe bărbați, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare de 34 de ani.


CNAS spune că, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.

Cine se poate pensiona mai devreme?

Femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard.


De asemenea, sunt vizați de excepții și cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Aceștia pot ieși mai devreme la pensie, mai mult detalii pe acest subiect fiind găsite pe site-ul CNAS, la rubrica Pensii.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.


Potrivit CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până pe 1 ianuarie 1999, pensia calculându-se doar în baza venitului asigurat realizat după data respectivă, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale. Se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioada de activitate trecută pe carnetul de muncă.

Cei care vor să beneficieze de pensie, trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare. Dacă cererea e depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.


CITEȘTE ȘI:

ADIO, PENSII SPECIALE! Pensiile „grase”, impozitate cu 85%. Ce spun deputații de Cluj?

 


 

abonare newsletter