Economie

Resurse avem, de ce nu avem şi industrie pe măsură?

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/07-poieni1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Minereurile de fier, lemnul, piatra de calcar sau cursurile de apă sunt câteva dintre resursele naturale ale judeţului insuficient şi ineficient exploatate.<br /><br />În timp ce alte zone ale lumii care nu beneficiază de resurse naturale au o industrie înfloritoare, la noi industria şi implicit economia şchiopătează.

În judeţul Cluj există 31 de firme care au ca domeniu principal de activitate exploatarea lemnului, 27 metalurgia, 4 industria extractivă, 29 sunt axate pe energie şi 54 pe textile, 44 activează în industria alimentară şi 149 produc utilaje şi echipamente, la lista aceasta rezumându-se, din păcate, domeniile principale ale industriei locale.

Unde e problema?

Conform Constituţiei României „bogăţiile de interes public ale subsolului... fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”, iar pentru că statul le administrează, tot de acolo ar trebui să intervină eficientizarea. După revoluţie majoritatea zăcămintelor au fost concesionate „pe bani de nimic”. Cât despre investiţiile de exploatare a potenţialului energetic, acestea au fost aprope nule.
„Din păcate, aşa stau lucrurile la nivel naţional. Schimbarea de acolo trebuie să vină. Iar, dacă vorbim de resursa relief şi de potenţialul turistic imens al zonei, s-au cheltuit mulţi bani dar fără rezultate. Spre comparaţie, acum câţiva ani Bulgaria nu era cunoscută ca destinaţie turistică, însă datorită faptului că s-au pompat bani, eficient, a devenit una dintre locaţiile preferate de turişti”, spune Ovidiu Stan, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român.
„De multe ori procesul tehnologic de transformare a unei resurse în materie primă este îndelungat, unii neavând răbdare să valorifice aceste resurse, să le transforme. În plus orice politică de exploatare trebuie să se bazeze pe nişte contracte care să garanteze vânzarea ulterioară a produsului. Politica de exploatare trebuie făcută, totodată, pe termen lung, noi ca popor suntem foarte repeziţi, ne interesează profitul de mâine”, explică Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

Puţin şi-n scădere

Producţia industrială a judeţului a scăzut, conform ultimelor date disponibile de la Direcţia Regională de Statistică, în iunie 2011 cu 37,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Media pe primele şase luni ale acestui arătând o diminuare cu 13,9% faţă de anul trecut.
Prognozele de la nivelul judeţului nu sunt deloc roz nici pe viitor, având în vedere că fabrica Nokia de la Jucu se închide, trăgând semnificativ în jos cifrele industriei locale, dar şi naţionale.
Nici în zona euro veştile nu sunt mai bune, producţia industrială înregistrând, în octombrie, cel mai rapid ritm de scădere din mai bine de doi ani. Un indice pentru zona euro realizat de Markit Economics prin sondarea managerilor din sectorul serviciilor şi din industrie a scăzut la 47,2 puncte în octombrie, de la 49,1 puncte. Evoluţia a fost cu mult sub aşteptările analiştilor, care estimau că, în octombrie, indicele va înregistra un nivel de 48,8 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Ultimele Stiri
abonare newsletter