Economie

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,9% în septembrie

<p />Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 0,9% în septembrie comparativ cu luna precedentă şi o creştere cu 8,1% faţă de luna corespunzătoare din anul 2010, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul naţional de Statistică (INS), informează Agerpres.

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au crescut cu 0,7%, iar preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 1,3%, în septembrie.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat creşteri de preţ în industria prelucrătoare (+1%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%), în industria extractivă (+0,4%). Preţurile produselor la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare s-au situat la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria energetică (+1,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,8%), industria bunurilor intermediare (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%) şi industria bunurilor de capital (+0,5%).

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 8,1%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+10,9%), în industria prelucrătoare (+9%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,4%) şi în industria extractivă (+3,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+11,7%) şi industria bunurilor intermediare (+8,3%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,7%), industria bunurilor de capital (+3,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,5%).

abonare newsletter