Economie

Cum se vor încălzi clujenii în următorii ani? Primăria a publicat strategia care se va aplica până în 2030

Strategia serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Cluj-Napoca în perioada 2021-2030 și perspectivă 2050 a fost pusă în consultare publică. Reducerea emisiilor de CO2, printre obiectivele municipalității.

 

 


Sistemul de încălzire utilizat în Cluj-Napoca se bazează în prezent pe utilizarea gazului natural, pentru producerea energiei termice, fapt care contribuie la producerea emisiilor de CO2.

Astfel, Primăria urmărește prin noua strategie care se dorește a fi implementată să țină cont de directivele europene, care impun diminuarea efectelor negative asupra mediului.


Strategia locală a serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Municipiul Cluj-Napoca în perioada 2021-2030 și perspectivă 2050 a fost realizată de SC Termoficare Napoca SA printr-o colaborare cu un grup de specialiști din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și poate fi consultată integral AICI.

Strategia, în etapa consultării publice

În acest context, în vederea aprobării strategiei, Primăria Cluj-Napoca a anunțat inițierea etapei de consultare publică, care are loc în perioada 4-19 noiembrie 2021.


„Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr. 7 sau la orice primărie de cartier”, transmit reprezentanții municipalității.

Ce soluții de încălzire propune noua strategie a Clujului?

Principalele obiective propuse în strategie prevăd existența unui „sistem eficient de termoficare și răcire centralizată”, în acest scop fiind promovată utilizarea „cu suficientă maturitate tehnologică” a următoarelor soluții tehnice disponibile:


- Energie solară

- Pompe de căldură apă-apă


- Pompe de căldură aer-apă

- Cogenerare

- Înlocuirea rețelelor termice

Soluțiile propuse urmăresc îndeplinirea a trei obiective principale: Reducerea nivelului emisiilor de CO2 cu minimum 55% până în anul 2030, Asigurarea unei ponderi a energiei din surse regenerabile de cel puțin 32% și Îndeplinirea criteriilor care definesc un „sistem eficient de încălzire centralizată”, respectiv asigurarea a minimum 50% fie din surse regenerabile, fie din combinația de surse regenerabile și cogenerare.

Reguli schimbate pentru blocurile noi

În acest sens, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat în urmă cu o săptămână că în viitor, se urmărește ca blocurile noi să aibă o singură centrală ori să fie conectate la sistemul de termoficare. Mai exact, municipalitatea urmărește eliminarea centralelor de apartament în blocurile noi în care locuiesc mai mult de șase familii.

„De la momentul adoptării hotărârii de Consiliu Local, orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de șase apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Nu vom opri debranșarea dacă oamenii nu vor dori”, a spus edilul.

Astfel, clujenii vor fi convinși, „prin stimulente alternative” să aleagă una din cele două soluții, cu scopul de a plăti mai puțin și pentru a reduce poluarea, spune primarul.

„Aceasta este soluția europeană, marile orașe trebuie să ia măsuri pentru poluare. Clădirile sunt responsabile de un grad mare de poluare. Eu cred în această linie verde, nepoluantă, și invit și celelalte partide să susțină acest lucru. Cetățeanul va plăti cât consumă, nu mai mult”, a mai spus Boc.

CITEȘTE ȘI:

Autostrada Sebeș-Turda, inaugurată de 1 decembrie. Ministerul Transporturilor: „E clar că va fi dată în trafic anul acesta”

Masterplanul Sopor, în etapa obținerii avizului de mediu

Ultimele Stiri
abonare newsletter