Economie

Noul an vine cu un nou val de scumpiri. BNR a revizuit în creștere prognoza inflației

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației. BNR estimează o rată de 7,5% în luna decembrie, cu 1,9 puncte peste estimările din luna august din cauza majorării prețului la energia electrică și gaze naturale.

România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri din anul 2008 până în prezent România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri din anul 2008 până în prezent

 

 


BNR subliniază că, din aceste revizuiri, o parte covârşitoare este explicată de contribuţia în creştere a componentelor coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare.

„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5 la sută în luna decembrie 2021, după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare a consumatorilor casnici de energie electrică şi gaze naturale, care se vor reflecta şi asupra ratei inflaţiei IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022). Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanţială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022, un maxim din intervalul prognozei. După acest moment, rata inflaţiei IPC este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 la sută la sfârşitul la sfârşitul anului viitor şi, respectiv, 3,3 la sută la orizontul proiecţiei”, se arată în raportul pe luna noiembrie.


Rata inflației, în CREȘTERE

Potrivit zf.ro, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,95%, de la 3,94% în iunie, iar în august a ajuns la 5,25%, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului ţintei şi uşor peste nivelul prognozat. Creşterea a fost determinată de majorarea considerabilă a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice în luna iulie.

În octombrie, inflaţia a accelerat puternic, la 7,9%, an la an, faţă de 6,3% în septembrie, în condiţiile în care gazele s-au scumpit cu 46%, iar combustibilul cu 23%.

CITEȘTE ȘI:

Oficial! Prețul chiriilor și locuințelor ANL pentru tineri scade cu 50%. Cât va costa o locuință în Cluj-Napoca?

Pâinea se scumpește tot mai mult. În Cluj, produsele de panificație s-au scumpit cu 25% în acest an

abonare newsletter