Economie

România primește de la UE de trei ori mai mulți bani decât cotizează

Doar în 2020, țara noastră a primit 7,1 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Șase lucruri pe care poate nu le știai despre bugetul UE.

Dacă media sumei cu care un cetățean european contribuie la buget este de 240 de euro pe an, românii au o contribuție de patru ori mai mică Dacă media sumei cu care un cetățean european contribuie la buget este de 240 de euro pe an, românii au o contribuție de patru ori mai mică

 

 


România a primit, de la aderarea la Uniunea Europeană și până în prezent, de trei ori mai mulți bani decât a cotizat, adică peste 66 de miliarde de euro, la o contribuție de 22 de miliarde euro. Mai mult, dacă media sumei cu care un cetățean european contribuie la buget este de 240 de euro pe an, românii au o contribuție de patru ori mai mică - 60 de euro/an.

 


Datele au fost prezentate de europarlamentarul Alin Mituța, care a realizat pe pagina sa de Facebook un „top” 6 lucruri mai puțin cunoscute despre bugetul UE, pe care îl redăm în continuare: 

„1. În 2020, România a contribuit cu 2.2 miliarde euro la bugetul UE și a primit 7.1 miliarde euro.


2. De la aderare, România a primit 66.2 miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu 22.8 de miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de aproape 44 de miliarde de euro (*date din iulie 2021).

3. Cea mai mare sumă absorbită de România de la aderare este în 2016: 7.3 miliarde de euro, iar cea mai mică în anul aderării, în 2007, 1.6 miliarde de euro.


4. Bugetul anual al UE reprezintă doar aproximativ 1% din PIB-ul Uniunii, în timp ce bugetul României reprezintă aproximativ 35% iar bugetul Franței reprezintă 56% din PIB-urile naționale.

5. În medie, un cetățean european contribuie cu aproximativ 240 de euro pe an la bugetul UE. Un cetățean român contribuie cu aproximativ 60 de euro pe an.


6. Un procent de 7% din buget merge către administrație, inclusiv cei 60.000 de angajați ai instituțiilor europene, care servesc cei 447 de milioane de europeni. Comparativ, Primăria Capitalei are 45.000 de angajați care servesc aproape 3 milioane de locuitori”, potrivit datelor prezentate de europarlamentarul Renew Europe/ USR.

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns săptămâna trecută la un acord pe bugetul UE pe anul 2022, urmând ca votul final să aibă loc în timpul plenarei din Strasbourg.

Bugetul UE pentru 2022, de 169,5 miliarde de euro

Parlamentul European şi statele membre au convenit un buget al Uniunii Europene de 169,5 miliarde de euro pentru anul 2022. Cifra reprezintă o majorare cu circa 5 miliarde de euro faţă de planificarea bugetară pentru anul în curs.

Negociatorii Parlamentului European şi cei ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, după discuţii încheiate săptămâna trecută, bugetul pe 2022 al Uniunii, care se va cifra la 169,5 miliarde de euro.

Bani pentru mediu și revenirea economică

Printre obiectivele bugetului se află combaterea consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19 şi promovarea protecţiei mediului.

O mare parte din fonduri va continua să fie folosită pentru subvenţiile către fermieri şi regiunile mai puţin dezvoltate din statele UE.

Un diplomat a comentat, la scurt timp după obţinerea acordului, că s-a putut ajunge la un compromis rezonabil după negocieri îndelungate şi dure cu Parlamentul European, şi că bugetul va întări Europa şi capacitatea acesteia de acţiune.

Personalul PE, suplimentat

Un punct disputat în negocieri a fost solicitarea Parlamentului European de suplimentare a personalului său cu 300 de angajaţi. Statele membre au considerat că nu există justificare suficientă pentru această cerere, însă, în cele din urmă, ea a fost acceptată. Un alt subiect fundamental a fost suma ce ar trebui pusă la dispoziţie pentru 2022.

Parlamentul European a intrat în negocieri cu o solicitare de 171,8 miliarde de euro, în timp ce statele membre au propus 167,7 miliarde, puţin sub cifra de 167,8 miliarde propusă de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în prima sa variantă pentru bugetul pe 2022.

Noul buget conține alocări suplimentare de 479 de milioane de euro în plus față de proiectul de buget inițial, care vor merge către sănătate, educație, mediu, precum și pentru Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul UE pentru 2022, de 169,5 miliarde de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter