Externe
Bugetul UE pentru 2022, de 169,5 miliarde de euro
Parlamentul European şi statele membre au convenit un buget al Uniunii Europene de 169,5 miliarde de euro pentru anul 2022.
Cifra reprezintă o majorare cu circa 5 miliarde de euro faţă de planificarea bugetară pentru anul în curs.Negociatorii Parlamentului European şi cei ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, după discuţii încheiate în cursul nopţii de luni spre marţi, bugetul pe 2022 al Uniunii, care se va cifra la 169,5 miliarde de euro, transmite dpa, citând informaţii din ambele părţi.
Cifra reprezintă o majorare cu circa 5 miliarde de euro faţă de planificarea bugetară pentru anul în curs.
Bani pentru mediu și revenirea economică
Printre obiectivele bugetului se află combaterea consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19 şi promovarea protecţiei mediului.
O mare parte din fonduri va continua să fie folosită pentru subvenţiile către fermieri şi regiunile mai puţin dezvoltate din statele UE.
Un diplomat a comentat, la scurt timp după obţinerea acordului, că s-a putut ajunge la un compromis rezonabil după negocieri îndelungate şi dure cu Parlamentul European, şi că bugetul va întări Europa şi capacitatea acesteia de acţiune.
Personalul PE, suplimentat
Un punct disputat în negocieri a fost solicitarea Parlamentului European de suplimentare a personalului său cu 300 de angajaţi. Statele membre au considerat că nu există justificare suficientă pentru această cerere, însă, în cele din urmă, ea a fost acceptată.
Un alt subiect fundamental a fost suma ce ar trebui pusă la dispoziţie pentru 2022.
Parlamentul European a intrat în negocieri cu o solicitare de 171,8 miliarde de euro, în timp ce statele membre au propus 167,7 miliarde, puţin sub cifra de 167,8 miliarde propusă de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în prima sa variantă pentru bugetul pe 2022.
Bani mai mulți pentru sănătate și statul de drept
Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a participat la negocierile dintre Parlament și Consiliu, care au culminat cu un consens în ceea ce privește bugetul anului viitor. Acordul implică o creștere semnificativă a resurselor financiare, cu 440 milioane de euro mai mult decât proiectul de buget inițial. Printre prioritățile cheie negociate se numără sănătatea, statul de drept, educația și mediul.
Sănătate:
- 125 milioane de euro în plus pentru COVAX (mecanismul prin care sunt livrate vaccinuri pentru țările slab dezvoltate) + 1,3 miliarde de euro din bugetul 2021.
- + 51 milioane de euro pentru programul pe sănătate al UE - (EU4health).
- 75 milioane de euro suplimentare pentru clusterul de sănătate din programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa (Horizon Europe), care va contribui la finanțarea HERA - Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară.
Statul de drept:
- + 12 milioane de euro pentru Parchetul European (EPPO). Creșterea bugetului pentru Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi este o investiție: la doar patru luni de la începerea funcționării, s-au deschis 300 de dosare acoperind un total de 4,5 miliarde de euro.
Educație:
- 35 milioane de euro în plus pentru bugetul programului Erasmus+. Numărul de studenți care vor beneficia de burse pentru a studia în străinătate în 2022 va crește cu 8.000.
Mediu:
- + 47,5 milioane de euro pentru LIFE, instrumentul financiar al UE care finanțează acțiunile pentru mediu și climă. Europa trebuie să conducă tranziția ecologică.
Bugetul anului 2022 este al doilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021- 2027. Din acest motiv, bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19.
CITEȘTE ȘI: