Economie

Barmanii și chelnerii au cele mai mici salarii. Chiar și în Cluj!

82% dintre angajații din turism câștigă sub salariul mediu pe economie, arată un studiu. La Cluj-Napoca, oraș care oferă salarii foarte mari, barmanii și chelnerii sunt plătiți sub media pe economie.

sursa foto: depositphotos.com sursa foto: depositphotos.com

 

Turismul se numără printre domeniile cele mai afectate de evenimentele ultimilor ani. Începând însă cu luna martie a acestui an, care a adus ridicarea tuturor restricțiilor impuse de pandemie, volumul recrutărilor a atins din nou un maxim istoric și în acest domeniu. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Cu toate acestea, în plin sezon turistic, interesul candidați pentru joburile disponibile se menține temperat, la acest lucru contribuind și salariile mici pe care turismul le oferă. Astfel, conform datelor eJobs, 82% dintre angajații din domeniu câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei. 

„Cei mai mulți angajați din turism (42,2%) câștigă salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar 21,7% sub 2.000 de lei, arată datele. În același timp, 14,2 % obțin venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei și doar 4,1%, ajung să depășească suma de 7.000 de lei pe lună. Cu o medie salarială de 3.000 de lei net, turismul se plasează astfel în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, la egalitate cu sport & wellness sau pază și protecție”, arată studiul. 


„Deficitul de forță de muncă din turism reprezenta o problemă și înainte de pandemie, însă acum aceasta s-a acutizat și mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani, când am văzut o migrare masivă a candidaților către alte domenii, mai stabile, dar și cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenți de turism, recepționeri și personal pentru curățenie”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Spre exemplu, un agent de turism câștigă în medie 2.600 lei net pe lună, conform datelor din piață. Totuși, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță. 


Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajații din turism, sunt pentru joburile:

●             Hostess – 1.700 lei


●             Barman - 1.750 lei

●             Chelner - 1.900 lei


●             Casier – 2.000 lei

●             Responsabil curățenie – 2.000 lei

Orașele cu cele mai mici salarii medii nete din turism sunt:

●             Câmpina – 1.457 lei

●             Reșița - 1.600 lei 

●             Pașcani - 1.640 lei 

●             Călărași – 1.900 lei

●             Sinaia – 2.000 lei

Pe de altă parte, chiar și în orașele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:

●             București – 3.200 lei

●             Cluj-Napoca – 3.000 lei

●             Timișoara - 2.800

●             Constanța – 2.800 lei

●             Brașov - 2.800 lei 

În acest moment, pe platforma de recrutare din România sunt disponibile peste 36.000 de locuri de muncă.

CITEȘTE ȘI:

Clujul redevine un „magnet” pentru turism. De 4 ori mai mulți turiști străini decât în 2021

Clujul mizează pe festivaluri pentru relansarea turistică după pandemie: „Turismul de evenimente poziționează Clujul în topul național”

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară. Un clujean are nevoie de salariile pe 12 ani și 5 luni pentru a-şi cumpăra un apartament nou

abonare newsletter