Economie
Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Domnule Ciucă, Ciolacu, țineți darea de seamă la 1 an de guvernare la Fabrica de Zahăr din Luduș”
Domnule Nicolae Ciucă, Domnule Marcel Ciolacu, țineți darea de seamă la 1 an de guvernare la Fabrica de Zahăr din Luduș. Curaj, spuneți acolo că singura prioritate economică până în 2028 este producția în țară de energie, mâncare, chimie și apărare.
Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Tata, inginer agronom, mi-a cerut în anii ’90 cupoanele pe care le-am primit când statul începuse privatizarea în masă, spunându-mi că vrea să le transforme în acțiuni la o fabrică de mâncare.
Știa, datorită profesiei, că niciodată nu poti avea destule fabrici de mâncare. A investitit în acțiuni la fabrica de zahăr din Luduș.
Așadar, printr-o ciudată ironie a sorții devin co-acționar al statului român la fabrica ce face obiectul unei tranzacții din cercul vieții: după aproape 30 de ani de la privatizarea prin „marea cuponiadă” producatorul din Luduș va fi probabil naționalizat de către statul român, spre a fi salvat de la faliment, și asta într-o perioadă când fabricile de mâncare sunt proprietăți mult mai valoroase decât cifrele seci din rapoartele financiare.
Ni se spune că pandemia, utilitățile, inflația, Putin, ne-au dus în situația dificilă în care suntem astăzi, fără energie, mâncare, chimie și apărare. Nimic mai fals, nu sunt astea cauzele pentru care am rămas fără aceste sectoare strategice. Suntem unde suntem pentru că guvernare dupa guvernare a trasat politici economice clientelare în loc să avem o foaie de parcurs care să ne facă independenți în zona fabricării de energie, mâncare, chimie și apărare.
Ni s-a spus că fabricile din România sunt energofage, ineficiente, plasate inoportun în centrul orașelor, mai bine facem din ele mall-uri, clădiri de birouri și cartiere rezidențiale. Ni s-a spus că putem să ne „predăm”, pentru că fiind parte din Uniunea Europeana, ei ne vor ajuta oricând. Ni s-a spus că industria este poluantă, s-o lasam să plece spre Rusia și China. Ni s-a spus, discursuri prețioase, că trebuie să ne reinventăm și să orientăm tânăra generație spre industrii digitale, inovative și creative.
Și ce a facut guvernare dupa guvernare?
Fără un plan pentru a păstra în țară producția de energie, mâncare, chimie și apărare a nasit o rată criminala de dezindustrializare de 7 la 1, la 7 fabrici închise s-a deschis una singură.
A închis tot esafodajul de școli, licee și facultăți care înșurubau sistemul de educație la piața muncii, acum producem exod de creiere, analfabeți funcționali și un NEET cu 7 puncte procentuale pentru media europeană.
A creat regimuri fiscale clientelare, împingând forța de muncă către domenii economice care nu au făcut România mai competitivă sau atractivă față de alte țări.
A tolerat complice evaziunea fiscală și munca la negru, de fapt le-a alimentat prin aceste regimuri fiscale clientelare.
Așadar, statul cumpără o fabrică de mâncare, schimbare istorică de politică economică în guvernarea României. Clasa politică pare să-și fi dat seama că este mai practic să guvernezi dacă ai producție de energie, mâncare, chimie și apărare. Ministrul Adrian Chesnoiu și echipa care a avut ideea naționalizării sunt eroii mei dacă tranzacția reușește și statul repornește fabrica de zahăr din Luduș.
Vom putea vorbi de reindustrializare doar dacă coaliția de guvernare aduce la consultanță directori de fabrici din energie, mâncare, chimie și apărare; dacă închide companiile de stat falimentare și investește în producția de energie mancare, chimie și apărare; dacă școlile, liceele și facultățile vor crea specialiști pentru producția de energie, mâncare, chimie și apărare; și dacă singurele regimuri fiscale speciale vor fi repartizate muncitorilor din producția de energie, mâncare, chimie și apărare.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
CITEȘTE ȘI: