Economie

Visezi să-ţi cumperi o casă în România? Trebuie să economiseşti 10 ani DOAR SĂ PLĂTEŞTI AVANSUL

Un nou studiu arată că românii au nevoie de cel puţin 10 ani pentru a economisi doar avansul la o viitoare casă. Autorii studiului au luat în calcul preţul mediu al unei proprietăţi în România care se ridică la suma de 160.000 de euro.

 

Experții de la Uswitch.com/mortgages au căutat să descopere unde în Europa femeile au cele mai bune șanse de a-și permite propria proprietate. Studiul a estimat numărul de ani de care au nevoie femeile pentru a-şi permite să avanseze un depozit în fiecare țară, pe baza ratelor medii de economisire a gospodăriilor, a câștigurilor anuale și a ratelor impozitului pe venit în comparație cu prețul mediu al proprietății și cu cerințele minime de depozit în fiecare locație.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Potrivit studiului, România este țara europeană în care bărbații și femeile sunt aproape la egalitate în ceea ce priveşte posibilitatea de a economisi avansul pentru o casă.

România are cea mai mică diferență de economisire între bărbați și femei

„În ciuda faptului că trebuie să economisească pentru a șaptea cea mai lungă perioadă (10 ani) pentru a-și permite un depozit, femeile din România văd cel mai mic decalaj al perioadei de economisire între bărbați și femei. În România, femeile trebuie să economisească doar 3 luni, 3 săptămâni și 4 zile mai mult decât bărbații pentru a-și permite un depozit. În medie, româncele economisesc 2.370 de euro anual, cu doar 3,19% mai puțin decât cea a omologilor lor de sex masculin (2.448 de euro), ceea ce sugerează că este o țară care luptă spre egalitate”,se arată în studiul citat.


Femeile din Danemarca au cea mai scurtă perioadă de economisire

Studiul a descoperit că femeile din Danemarca vor economisi pentru cea mai scurtă perioadă pentru a-și permite o casă, doar 3 ani. Avansul minim pentru o proprietate din țară este de 15.534 euro, al patrulea cel mai ieftin din Europa și cu 79% mai ieftin decât vecinii lor scandinavi, Norvegia (74.070 euro). 

„În ciuda faptului că femeile daneze trebuie să economisească pentru o perioadă mai scurtă decât femeile din alte țări europene, au nevoie în plus de 6 luni, 4 săptămâni și 1 zi mai mult decât bărbații danezi. Cu toate acestea, vorbim de a treia cea mai mică diferență de economisire între bărbați și femei din Europa – doar Belgia (5 luni, 1 săptămână, 5 zile) și România (3 luni, 3 săptămâni, 4 zile) având un decalaj mai mic”, mai menţionează autorii studiului.


Bulgaria și Belgia se află pe locul doi, femeile din aceste țări având nevoie de 4 ani de economii pentru a-și permite un depozit. Cu cel mai mic preț mediu de proprietate din Europa (69.360 euro), femeile bulgare au și cea mai ieftină cerință a depozitului minim (6.936 euro). Cu toate acestea, în ciuda faptului că trebuie să economisească doar cu un an mai mult decât în ​​Danemarca, femeile din Bulgaria vor trebui să economisească timp de 8 luni, 2 săptămâni și 1 zi mai mult decât bărbații – o creștere cu 22% a discrepanţei de economisire observată în Danemarca.

În ciuda faptului că prețurile medii ale caselor sunt cu 250% mai scumpe decât în ​​Bulgaria (243.120 euro), femeile din Belgia economisesc pentru doar 4 ani. Prețurile caselor din țară sunt pe locul al 11-lea cele mai scump din Europa, cu toate acestea, femeile belgiene au a șasea cele mai mare economii anuale nete (5.404 euro), ceea ce înseamnă că un depozit pentru o proprietate este mai accesibil. Fiind nevoite să economisească timp de 5 luni, 1 săptămână și 5 zile mai mult decât omologii lor de sex masculin, decalajul de economisire din Belgia este al doilea cel mai mic din Europa.


Olandezele vor economisi pentru a treia cea mai scurtă perioadă din Europa, în total 5 ani. De asemenea, au a treia cele mai mari economii anuale nete (6.991 euro) din Europa, cu 2% mai puțin decât femeile germane pe locul doi (7.162 euro) și cu 54% mai puțin decât femeile elvețiene pe primul loc (15.315 euro). În ciuda economiilor lor mari, femeile din Țările de Jos au nevoie de încă 1 an, 1 săptămână și 3 zile mai mult decât bărbații pentru a-și permite un depozit. Vorbim de o diferență cu 26% mai mică decât în ​​Germania, unde femeile economisesc timp de 1 an, 2 luni, 3 săptămâni mai mult decât bărbații.

Polonia stă cel mai prost la acest capitol, polonezele având nevoie de 49 de ani să strângă bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă, care în această ţară se ridică la suma de 175.000 € şi unde este nevoie de un avans de cel puţin 17.400 €. Femeile din Polonia pot economisi puţin peste 350 de euro pe an.

CITEȘTE ȘI:

Locuințele s-au scumpit cu 27% în ultimii doi ani, în Cluj! Vezi prețurile apartamentelor în funcție de zonă

Locuitorii din Câmpia Turzii se pot pensiona mai repede! Legea a fost promulgată

Procentul persoanelor care locuiesc ilegal în Uniunea Europeană a crescut cu 22% în 2021

abonare newsletter