Economie
Cercetătorii UBB anunță „noua normalitate”: „Participarea la evenimente sportive și traficul rutier depășesc nivelul de dinaintea pandemiei”
Cercetătorii UBB de la FSEGA au anunțat revenirea la „noua normalitate”. Intensitatea activității socio-economice din România a revenit pentru prima dată la nivelul pre-pandemie în luna mai 2022, susțin specialiștii.
Cercetătorii UBB anunță „noua normalitate” post-pandemie / Foto: captură ecran video YouTube - Legat de Cluj
Economiștii de la FSEGA - Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, cei care formează echipa Romanian Economic Monitor, spun că deși intensitatea activității socio-economice din România a revenit pentru prima dată la nivelul pre-pandemie în luna mai 2022, această „nouă normalitate” diferă față de perioada dinaintea pandemiei.
Datele publicate de revista britanică de specialitate The Economist, analizate de cercetătorii UBB, arată că participarea la evenimente sportive și traficul rutier depășesc nivelul de dinaintea pandemiei, scrie economedia.ro.
În același timp, rata de ocupare a birourilor, transportul public și prezența în cinematografe se află în continuare sub nivelul pre-pandemic, conform unei postări pe pagina de Facebook a echipei Romanian Economic Monitor.
Cum arată „noua normalitate”?
Astfel, cercetătorii de la Romanian Economic Monitor consideră că după peste doi ani de pandemie și după declanșarea unui război în Europa, cel dintre Ucraina și Rusia, a apărut un concept nou de „normalitate”:
„Crizele din ultima perioadă, pandemia, respectiv războiul, au adus multe schimbări radicale în societate și în economie, iar oamenii s-au adaptat repede la aceste schimbări. Aceste schimbări majore au adus în mijlocul discuției conceptul de «noua normalitate». Ce înseamnă mai exact această nouă normalitate? Cum va arăta viața socio-economică din lume și din România în perioada imediat următoare? Care sunt acele obiceiuri care au apărut în ultimii ani și ne vor schimba viața și în viitor, care dintre aceste obiceiuri vor dispărea, în ce măsură oamenii se vor întoarce la comportamentele de dinaintea pandemiei? Aceste întrebări rămân deschise și în momentul de față și sunt discutate în mod intens de specialiști pentru a determina cum va arăta viața societății și ce impact vor avea schimbările survenite în ultimii doi ani asupra economiei viitorului”, a spus Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, conform economedia.ro.
În România, indicele de revenire la normalitate este de 92,9%. Între timp, în alte țări precum Franța acesta este de 91,4%, în Germania de 89,5%, iar în Marea Britanie de 89,2%.
Indicele României a fost depășit de următoarele țări: Ungaria, Cehia și Italia. Polonia are același indice ca România.
Sectoarele „căștigătoare” după pandemie și cele „pierzătoare”
Evenimentele sportive au câștigat cel mai mult în ultima perioadă, după ridicarea restricțiilor, fiindcă participarea a fost mare, dar și pentru că este o activitate de sezon. Economiștii spun că „se află la un nivel de 148,6% comparativ cu ultimele date de dinaintea pandemiei”.
De asemenea, traficul rutier se află printre „căștigători”:
„Printre câștigători se află și traficul rutier, respectiv zborurile interne și internaționale care arată semne puternice de revenire: traficul rutier orășenesc se află pe un trend crescător de cel puțin un an (cele mai recente date arată un nivel de 105%), iar traficul aerian se apropie pentru prima oară mai consistent de nivelul pre-pandemic (97,9%)”, conform analizei FSEGA.
Tot pe plus este și timpul pe care oamenii îl petrec în aer liber după pandemie, în afara casei, care a ajuns la nivelul de 101,6%, cu o tendință mare de revenire.
Însă sectorul cinematografelor a fost puternic lovit în pandemie și își revine mai greu, iar transportul public în orașele mari are în continuare o rată mai scăzută de utilizare.
Totodată, multe companii au ales să continue regimul de muncă remote. Un studiu al PwC România din martie arată că peste 86% dintre companii au ales să lucreze în regim hibrid, iar doar 11% au ales ca toți angajații să revină obligatoriu fizic la birou.
CITEȘTE ȘI: