Educație
Programul „Masa caldă în școli”, instrument politic? Peste 63% dintre școlile înscrise au fost alese din localități conduse de primari PNL
Programul Masa caldă va continua și în acest an tot ca program-pilot, pentru al șaptelea an la rând.
Nicolae Ciucă și Sorin Cîmpeanu. Sursă foto Facebook Nicolae Ionel Ciucă
Ministerul Educației a publicat recent lista școlilor, de data aceasta fiind 300 de unități de învățământ incluse, față de 150 de școli anul trecut. Selecția pare că a fost una pur politică, potrivit analizei Edupedu.ro, care arată că peste 63% dintre instituțiile incluse în acest an în programul de masă caldă, sunt din localități cu primari PNL.
Din localități cu primari PSD sunt 21,7% din școlile listate de Ministerul Educației. Reamintim că Ministerul Educației este condus de Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte PNL, care a declarat în luna mai că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, i-a cerut să găsească soluții pentru extinderea semnificativă a asigurării unei mese în școală.
La începutul lunii iulie ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat „soluțiile” găsite. Prin ordonanța de urgență adoptată, numărul școlilor participante în program era dublat. Ce declara oficialul atunci, de la pupitrul Palatului Victoria.
„Am adoptat o ordonanță de urgență prin care, după șase ani de pilotare, se extinde programul “Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. Sunt vizați un număr de 140.000 de elevi. Finanțarea totală pentru anul școlar 2022 – 2023, programul “Masă caldă” în școli este de 354,9 milioane lei. Remarcăm faptul că este de zece ori mai mare decât finanțarea de 35 de milioane de lei acordată în anul 2016 pentru acest program, deci a crescut de zece ori finanțarea pentru acest program”, declara Sorin Cîmpeanu.
Însă lista completă a școlilor a fost publicată abia pe 31 august, la aproape două luni de la momentul adoptării OUG. Pe lista cu cele 300 de școli au fost adăugate 161 de unități de învățământ noi față de anul trecut, conform analizei comparative făcută de Edupedu.ro. Din aceste 161 de școli și licee, 102 sunt din localități cu primari PNL (63,4%), de trei ori mai multe decât cele 35 școli aflate în localități în care primarii sunt de la PSD (21,7%). UDMR are primari în doar 5,6% dintre localitățile din care au fost selectate școli pentru acest program. Restul de 9.3% școli sunt în orașe și sate în care primarii sunt de la USR, PMP, ProRomânia, PPU, FDGR, independenți sau de la alte formațiuni politice.
Pentru analiză, Edupedu.ro a folosit datele de la Alegerile locale 2020, disponibile la Autoritatea Electorală Permanentă și datele de pe site-urile primăriilor sau ale partidelor, pentru actualizare.
Criteriile de alegere a școlilor pentru includerea acestora în programul Masa caldă nu au fost prezentate, iar lista a fost publicată de Ministerul Educației fără vreo justificare a prezenței acelor școli și licee în acele tabele. Reamintim că, dacă școlile reușesc să implementeze programul, primesc fonduri de 15 lei per copil, pe zi, pentru a putea oferi o masă caldă elevilor.
Din municipiul Cluj-Napoca au fost selectate în acest program Școala Gimnazială Emil Isac, Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”, iar din județul Cluj pe listă se află Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Beliș, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, Școala Gimnazială „Pelaghia Roșu” Mărișel.
Lista cu cele 300 de școli care vor organiza programul de Masă caldă, în anul școlar 2022-2023, a fost publicată de Ministerul Educației pe 31 august, cu 5 zile înainte de debutul anului școlar pentru elevi. Printre acestea nu se mai regăsesc colegiile naționale, potrivit declarațiilor ministrului Sorin Cîmpeanu.
125.518 de elevi vor beneficia de o masă caldă pe zi, prin program, iar ordonanța de urgență care a adoptat demersul pentru acest an școlar prevede alocarea a 354 de milioane de lei, conform actului normativ publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie.
CITEȘTE ȘI: