Educație

Comisia de etică a UBB s-a întrunit, într-o primă ședință, pentru verificarea suspiciunilor de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Ce urmează?

UBB a demarat recent procedura de verificare a lucrării de doctorat a lui Lucian Bode. Comisia de etică s-a întrunit deja într-o primă ședință.

Universitatea Babeș-Bolyai/ sursa: Universitatea Babeș-Bolyai Facebook.com Universitatea Babeș-Bolyai/ sursa: Universitatea Babeș-Bolyai Facebook.com

 

 


În urmă cu o săptămână, Universitatea Babeș-Bolyai anunța inițierea procedurii de analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, după solicitarea rectorului Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, clujeanul Adrian Ivan, în calitate de coordonator al lucrării susținute de ministrul de Interne. 

La solicitarea monitorulcj.ro, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat întrunirea comisiei de etică în cazul suspiciunilor de plagiat. 


Potrivit reprezentanților UBB, universitatea este interesată în soluționarea cât mai rapidă a acestei situații. 

Cu toate acestea, din cauza unei sesizări înregistrate și în cadrul Comisiei de etică, Universitatea Babeș-Bolyai va putea oferi un punct de vedere oficial după analiza tuturor aspectelor semnalate în cazul suspiciunii de plagiat al tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode (PNL).


Ce urmează?

Comisia de etică a UBB s-a întrunit luni, 24 Octombrie, într-o primă ședință de lucru. 

Lucian-Nicolae Bode urmează să ofere, la rândul său, Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai o reacție oficială în cazul cercetărilor ce îl vizează în calitate de autor al lucrării de doctorat susținute în anul 2018, cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”.


Comisia de etică a UBB urmează să primească punctul de vedere oficial al lui Lucian Bode până la sfârșitul acestei săptămâni. 

Ulterior acestei etape, membrii Comisiei de etică se vor întruni din nou pentru încheierea procedurii de verificare a suspiciunilor de plagiat, potrivit Universității Babeș-Bolyai. 


Răspunsul integral al Universității Babeș-Bolyai la solicitarea monitorulcj.ro:

„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a demarat procedura de verificare a tezei domnului Bode pentru a lămuri cât mai rapid această situație, însă ținând cont de sesizarea apărută și la Comisia de etică a universității, UBB va da un punct de vedere unitar doar după ce Comisia de etică va analiza toate aspectele.   

Comisia de etică s-a întâlnit ieri, 24 octombrie 2022, într-o primă ședință de lucru, urmând ca zilele acestea să primească punctul de vedere al domnului Bode și, până la sfârșitul săptămânii, să se întâlnească din nou pentru a definitiva procedura de verificare demarată”, notează reprezentanții Universității Babeș-Bolyai. 

Activitatea Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai este coordonată de profesorul clujean Dacian Dragoș (FSPAC), care, în urma acordului încheiat în primăvara acestui an între UBB și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, coordonează proiectul de reformare și dezvoltare academică a Academiei de Poliție.

Dacian Dragoș, Președinte Comisia de Etică UBB/ sursa: Dacian Dragoș Facebook.com

Analiza tezei lui Bode, un test major pentru UBB

Procesul de reformare și recredibilizare a instituției se explică prin scandalurile ce au vizat Academia de Poliție din București, după ancheta jurnalistei Emilia Șercan privind suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmate de presiunile și amenințările fostului chestor Adrian Iacob, fost șef al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, precum și ale adjunctului acestuia, Petrică Mihail Marcoci la adresa Emiliei Șercan. 

De altfel, după cum semnala recent Emilia Șercan într-o postare pe pagina sa de Facebook, „analiza tezei de doctorat a lui dr. Lucian Bode de către Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi testul de integritate și transparență al UBB, așa cum analiza tezei de doctorat a lui Victor Ponta a fost un test major pentru Universitatea din București”.

Plagiat de pe Wikipedia

Potrivit USR, ministrul de Interne Lucian Bode ar fi comis un plagiat rușinos, după ce ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat. După transcrierea tezei de către USR, Cristian Ghinea semnala calitatea slabă a lucrării lui Bode și anunța sesizarea oficială a CNATDCU, privind suspiciunile de plagiat în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, potrivit anunțului realizat de Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

Potrivit estimărilor reprezentanților UBB, cercetările demarate săptămâna trecută în cazul suspiciunilor de plagiat în lucrarea de doctorat a ministrului Bode ar putea fi încheiate în aproximativ două săptămâni. 

 

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Plagiat rușinos: Ministrul Lucian Bode ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat   

USR sesizează CNATDCU și acuză calitatea slabă a tezei de doctorat a ministrului Bode

UBB analizează doctoratul lui Lucian Bode. La o săptămână de la solicitarea lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI.

Profesorul clujean Dacian Dragoș (FSPAC) va coordona reformarea și dezvoltarea academică a Academiei de Poliție

Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a fost respinsă în Parlament

abonare newsletter