Educație
Dacian Dragoș, despre hotărârea de «neplagiat» în cazul ministrului de Interne: „Rămâne decizia UBB, care a spus că Bode a plagiat. Asta rămâne”.
Chiar dacă ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode a fost „absolvit” de plagiatul tezei de doctorat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, decizia UBB, care a confirmat suspiciunile de plagiat, rămâne în vigoare.
Dacian Dragoș: „Rămâne decizia UBB, care a spus că Bode a plagiat. Asta rămâne”/Foto: cnecsdti.research.gov.ro
Profesorul clujean Dacian Dragoș (FSPAC), a demisionat miercuri din funcția de președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, instituția guvernamentală care l-a scăpat pe ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode de acuzațiile de plagiat.
Însă chiar dacă cea mai înaltă instanță academică a hotărât că ministrul de Interne nu a plagiat în teza de doctorat susținută în 2018, fostul președinte al CNECSDTI, profesorul Dacian Dragoș, arată că decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai rămâne valabilă.
„Rămâne decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai care a spus că dl. Bode a plagiat. Asta rămâne.
Decizia UBB nu s-a anulat, prin urmare rămâne în vigoare, cu acele recomandări”, a declarat profesorul clujean Dacian Dragoș, pentru europaliberă.org
În ianuarie 2023, în urma analizei tezei de doctorat a lui Lucian Bode, Comisia de Etică a UBB arăta că suspiciunile de plagiat se confirmă, iar teza este „profund viciată”.
CITEȘTE ȘI:
Lucian Bode a găsit o comisie care să îl scape de acuzațiile de plagiat
De altfel, după cum semnalează Dacian Dragoș, decizia forului academic a fost emisă în contextul rotației guvernamentale, programate inițial pentru data de 25 mai 2023, aspect ce i-ar fi permis lui Lucian Bode să rămână într-o poziție cheie în Executiv.
„Consiliul este în subordinea Ministerului Cercetării, condus de Sebastian Burduja, subordonatul lui Lucian Bode, pe linie de partid.
Iar decizia a venit exact în săptămâna în care urma să aibă loc rotația premierilor, întreruptă însă de greva profesorilor”, a explicat profesorul clujean Dacian Dragoș.
În privința proceselor deschise în instanță de Bode în cazul doctoratului plagiat, aceste acțiuni nu și-ar fi avut rostul în condițiile în care decizia Comisiei de Etică a UBB nu comportă o sancțiune administrativă.
„Părerea mea este că procesele nu au avut de la bun început niciun sens fiindcă hotărârea Comisiei de Etică a UBB care a fost contestată nu este un act administrativ sancționator. Noi nu am sancționat pe nimeni, dl. Bode nu era cadru universitar, deci nu-l puteam sancționa.
Noi am făcut recomandări. Că recomandările au fost urmate, că s-a retras cartea, este alegerea persoanei analizate. Din punct de vedere juridic, acțiunile în instanță ar fi trebuit respinse ca inadmisibile, fiindcă ce a emis UBB nu sunt acte administrative. De altfel, până acum instanțele au respins contestațiile lui Bode. Nu văd de ce s-ar schimba situația în instanțele următoare unde se mai judecă”, a declarat Dacian Dragoș pentru sursa citată.
Dacian Dragoș este președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, care, în urma acordului încheiat în primăvara anului trecut între UBB și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, coordonează proiectul de reformare și dezvoltare academică a Academiei de Poliție.
Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode.
Astfel, Comisia a concluzionat că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate și solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, Comisia de etică arăta că va sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare.
„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB în decizia din ianuarie 2023.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: