Educație

Luni nu se face școală. Sindicatele din Educație decid mâine dacă încheie greva

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, că mâine este grevă în școli. Mâine, la ora 10, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor.

Mii de profesori clujeni au ieșit în stradă săptămânile trecute. Foto monitorulcj.ro Mii de profesori clujeni au ieșit în stradă săptămânile trecute. Foto monitorulcj.ro

 

Simion Hăncescu: „Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda de la 01/01/2024 45% din diferența dintre salariu din grilă și salariul la 31/12/2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50%”.


De la ora 10 urmează să se desfășoare o ședință de Guvern în care ar urma să fie aprobate o serie de creșteri salariale pentru personalul din Educație.

Pentru profesori și ceilalți angajați din Învățământ ar urma o creștere salarială de 25%, pentru toți angajații, față de nivelul de salarizare dinainte de ordonanța (OUG) 53 prin care s-au acordat câteva sute de lei profesorilor și personalului nedidactic, potrivit surselor Edupedu.ro. Mai exact, este o creștere pentru cei cărora nu le-a crescut salariul cu 25% prin OUG 53/2023, ci cu mai puțin, de exemplu 18%, urmând să fie aduși la procentul de 25% și aceștia.


Sindicatele au mai solicitat, iar Guvernul ar fi acceptat și vouchere/prime de „1.500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027”, soluție negociată încă de vineri cu Executivul. O altă cerere acceptată ar fi creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024. Până acum sindicatele primiseră o primă tranșă de 40% și mai apoi 45% din această diferență.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Greva în școli continuă și săptămâna viitoare. Profesorii resping oferta Guvernului

Grevă japoneză în Sănătate și miting de protest în Piața Victoriei

Premierul Ciucă, mesaj către profesori de Ziua Învățătorului: „Am început o regândire echitabilă a salarizării”. Greva continuă

abonare newsletter