Sănătate
Grevă japoneză în Sănătate și miting de protest în Piața Victoriei
Și sindicaliștii din Sănătate pregătesc intrarea în grevă japoneză, miercuri, pentru soluționarea revendicărilor privind salarizarea corespunzătoare activității desfășurate. Lipsa unui acord cu ministerul poate duce la „conflicte și greve spontane”, avertizează reprezentanții sindicatelor.
Grevă japoneză în Sănătate și miting în fața Guvernului/Foto: Federația Sanitas din România Facebook.com
Criza din educație, cauzată de greva generală, ar putea fi urmărită și în sistemul de sănătate și asistență socială, în urma nemulțumirilor angajaților care cer o finanțare corespunzătoare.
Cele două federații sindicale din Sănătate anunță trecerea la o nouă etapă de protest: miercuri, 7 iunie, este programată declanșarea grevei japoneze în sistemul sanitar românesc, iar joi, 8 iunie, angajații din Sănătate vor participa la un „Marș al Sănătății” în fața Guvernului României.
Angajații din sistemul sanitar cer acordarea sporurilor, plata corectă a gărzilor și o finanțare corespunzătoare. Recent, sindicaliștii din sănătate anunțau proteste și demararea procedurilor pentru declanșarea grevei generale, programată pentru 15 iunie 2023.
Grevă Japoneză și proteste în Sănătate
Dacă în urma negocierile sindicatelor din Sănătate cu reprezentanții ministerului nu se va ajunge la un numitor comun, sistemul de sănătate ar putea fi marcat de declanșarea grevei generale.
Până atunci însă, miercuri, angajații din Sănătate și Asistență Socială vor intra în greva japoneză.
„Angajații din sănătate și asistență socială au fost nevoiți să protesteze periodic pentru acordarea unor firimituri din drepturile/creșterile salariale prevăzute în Legea salarizării, drepturi/creșteri care nu au acoperit inflația.
Pandemia a agravat starea de epuizare emoțională și fizică a angajaților din sănătate și asistență socială din cauza stresului excesiv și prelungit agravat de faptul că nu s-au putut acorda zilele de concediu de odihnă o perioadă îndelungată.
Obiectivele asumate de autorități prin P.N.R.R. în ceea ce privește principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare vor reduce considerabil veniturile tuturor salariaților din sănătate și asistență socială”, arată reprezentanții Federației Sanitas din România.
La finalul lunii trecute conducerea Federației Sanitas a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, precum și cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila, discuție în urma căreia nu s-a ajuns la un consens privind adoptarea unui act normativ care să rezolve fie și parțial revendicările sindicaliștilor.
Potrivit reprezentanților sindicali, greva japoneză, programată pentru 7 iunie 2023, reprezintă o etapă intermediară pentru finalizarea negocierilor și soluționarea revendicărilor.
„Lipsa de rezultate concrete amplifică nemulțumirile și poate genera conflicte și greve spontane”, arată reprezentanții Sanitas.
„Marșul Sănătății” în Piața Victoriei
Joi, 8 iunie, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță organizarea Marșului Sănătății.
Începând cu ora 11:00, angajații din Sănătate vor protesta în Piața Victoriei. Ulterior, protestul se va muta în Piața Revoluției (Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății), iar apoi în Piața Constituției (Parlament).
Principalele revenidcări:
- actualizarea sporurilor
- actualizarea tarifului calculat pentru gărzi
- actualizarea valorii indemnizației de hrană
- creșterea nivelului salariilor de bază
„Se va ajunge la greva generală deoarece efectiv, angajații din Sănătate și Asistență Socială sunt copleșiți de munca pe care o depun, necesitățile de personal nu mai sunt actualizate, începând cu anul 2010, lucruri ce au dus la epuizarea colegilor noștri”, declara recent președintele Sindicatului Județean Sanitas Cluj, Ovidiu Bota.
Greva generală din Sănătate este programată pentru 15 iunie 2023.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: