Educație

România nu are niciun viitor fără agricultură! De la mâncare procesată, la profesioniști în zona agricolă. Interviu cu Prof. Univ. Dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca

Prof. Univ. Dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca, despre cele mai noi tendințe în agricultură și impactul pe care universitatea îl are în cercetarea internațională.

în imagine: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca/Foto: USAMV Cluj-Napoca în imagine: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca/Foto: USAMV Cluj-Napoca

 

 


Teme de interes, precum dezvoltarea „alimentelor noi” sau ideea comasării universităților pentru obținerea unei poziții onorabile în Rankingul Shanghai, investițiile realizate în proiectele de cercetare, dar și programele de studiu preferate de viitorii medici veterinari, dar și de specialiști în domeniul ingineriei agricole sunt doar câteva dintre subiectele abordate de Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca.

 

România nu are niciun viitor fără agricultură

După cum arată reprezentanții USAMV Cluj-Napoca, universitatea atrage studenți inclusiv din Japonia sau Africa, iar absolvenții de aici profesează cu succes în țări precum Canada sau Statele Unite.


În contextul dezvoltării sferei digitale precum și a avansului tehnologic, de ce ar fi interesat un tânăr absolvent de liceu de urmarea unor cursuri cu valențe practice, nu doar teoretice, precum sunt cele oferite de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca?

Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj: „Societatea este în continuă schimbare. În parte, activitatea unor programe de studii poate să difere de la o perioadă la alta. În ce privește domeniile noastre de competență, dispunem de specialiști în domeniul Medicinei Veterinare, iar absolvenții noștri s-au confirmat, s-au validat în toate statele europene, dar și în Canada sau în Statele Unite ale Americii. Avem studenți inclusiv din Japonia, Vietnam, Africa de Sud, din toată lumea. 


Prof. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca/Foto: USAMV Cluj-Napoca

Dar avem și grupul de domenii care sunt mai tehnice, care țin de zonele de inginerie. În ultima perioadă, societatea a conștientizat tot mai mult că agricultura, inclusiv cea a României, indiferent de nivelul de dezvoltare tehnologică la care se va ajunge, trebuie să rămână una dintre ramurile importante ale economiei. Transformările sistemului de producție prin mecanizare și digitalizare, fac ca profesia în agricultură să devină mai confortabilă, atât din punctul de vedere al muncii efective, prin automatizare și programare, cât și din punctul de vedere al confortului financiar, până la urmă. Poți trăi foarte bine ca profesionist în zona agricolă, fie că ești proprietar, fie că ești angajat la o societate, poți să-ți asiguri un confort financiar bun, pentru că a crescut mult productivitatea”, a precizat Cornel Cătoi într-un interviu pentru monitorulcj.ro.

USAMV va dispune în curând de programe de studiu în limba engleză pentru domeniul Biotehnologiei, la nivel licență, dar și pentru Bunăstare și Etologie Animală și, în curs de autorizare provizorie, în limba engleză, pentru programul de studii Măsurători Terestre și Cadastru care, cu siguranță „va atrage candidați din Europa, cel puțin, pentru că reprezintă un domeniu cu o practică liberală și, după cum știm, la nivel european există un deficit de specialiști în acest sector de activitate”.


R: Prima sesiune de admitere s-a încheiat în iulie. Ce așteptări sunt pentru sesiunea din toamnă?

Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj: „Ca în fiecare an, am avut un aflux mai mare de candidați spre anumite programe de studii care sunt mai căutate de absolvenții de liceu, datorită unor criterii precum recunoașterea internațională, viitorul loc de muncă și beneficiile financiare pe care le poate oferi, dar care țin și de dezvoltarea profesională în actualul context internațional, aspecte prin care unele programe de studii sunt mai atractive pentru absolvenți. Fiind conștienți de importanța economică, socială a acestor profesii, ne asigurăm că programele care deservesc aceste profesii vor fi susținute de universitate să atragă candidați, inclusiv prin aceste locuri bugetate interne”, spune rectorul USAMV Cluj-Napoca. 


De la mâncare procesată, la profesioniști în zona agricolă

Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca, a vorbit și despre siguranța alimentară, pornind de la faptul că industria alimentară este susținută chimic. A atins inclusiv subiectul așa-numitelor „alimente noi”, alternative, precum făina de greieri.

„Sigur că există și acele soluții, la care nu mă refer dacă sunt bune sa nu, cu făină proteică din insecte, care, din punctul meu de vedere, nu o să fie niciodată sustenabile nici economic. Dar trebuie să vedem ce se întâmplă în timp cu oamenii care consumă aceste lucruri. Sunt populații în lume care, tradițional, de milenii, probabil, consumă aceste lucruri într-o formă sau alta. Dar acestea rămân, cu siguranță, lucruri de excepție. Se vorbește de carnea sintetică. Să vedem când o să ajungă carnea sintetică să fie crescută în laborator. Sigur că sunt tot celule vii, provenite de la diverse specii de animale, dar cu ce costuri și cu ce eventuale dezechilibre la nivel ecologic și nu numai?! Deci nu ar trebui să ne speriem nici de astea. Eu nu cred că va fi urmărită cu rapiditate o obișnuință a populației de a mânca făină de greier, până una alta peștele, pasărea, vita rămân produse de bază. 

Practic, și în agricultură, sunt două curente aparent contradictorii. Agricultură pe suprafațe întinse, clasică, modernă, cu chimizare, cu automatizare, cu digitalizare, cu inputuri chimice multiple, care susține producția agricolă necesară. Pe de altă parte, este agricultura ecologică, organică, cu un input redus de substanțe chimice.

Stațiune de cercetare USAMV Cluj-Napoca/Foto: USAMV Cluj-Napoca

Se lucrează intens, și aici cred că este provocarea pentru universități și instituțiile de cercetare, să selecționeze soiuri de plante care rezistă unor condiții geoclimatice modificate, încălzire globală, readaptarea zonelor la alte producții care nu au fost tradiționale în zonă, cu plante care rezistă în orice condiții și, spontan, flora se modifică. De ce n-am putea să ne modificăm filozofia agricolă, tipul de cultură, tipul de tehnologie la modificările climatice?”, a susținut rectorul USAMV.

Recunoașterea internațională în domeniul cercetării 

Pentru prima dată din 2017 încoace, România nu mai este reprezentată de nicio universitate în Academic Rankingul Shanghai – top 1.000.

Recent, rectorul UBB, Daniel David, a înaintat ideea unificării universitare, pentru obținerea unei poziții de top în Rankingul Shanghai. 

„Este trist că UBB nu se mai regăsește aici, dar cred că mai întâi trebuie să se analizeze mecanismele prin care se poate reîntoarce în clasament, unde a fost prin forțe proprii, nu prin intermediul universităților metropolitane. 

CITEȘTE ȘI: 
România nu mai este reprezentată de nicio universitate în clasamentul internațional Shanghai. După șase ani, UBB iese din topul 1.000 global

Cum se poate întoarce? Ce a pierdut de atunci? Ce nu a mers și de ce nu a crescut destul de mult ca să rămână în top? Eu cred că nu este o tragedie și poate să ajungă acolo”, arată rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi. 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj s-a aflat, de altfel, în primele poziții între universitățile din România prezente în clasament, iar după domeniile de activitate se plasează pe pozițiile 201-300, cu rezultate recunoscute în domeniul cercetării. 

„USAMV Cluj-Napoca este pe locul 4 între universitățile din țară, chiar dacă nu avem un loc alocat specific. Aceasta în condițiile unui număr de circa 330 de cadre didactice și cercetători din universitatea noastră, nu ne comparăm cu mari universități din țară, dar suntem pe locul 4, între universitățile din România. Aceasta este valabil la modul general.

USAMV Cluj-Napoca s-a aflat în primele poziții între universitățile din România în domeniul cercetării/Foto: USAMV Cluj-Napoca

Dar pe domenii, probabil și datorită Medicinei Veterinare, suntem în primele 300 de universități din lume, în intervalul 201-300 din Shanghai Ranking, în 2022. Sunt și alte domenii care sunt aproape să intre în aceste rankinguri pe domenii. Suntem în alte rankinguri foarte bine poziționați, deci se poate. Sigur, cercetarea reprezintă o completare și o garanție a unei bune pregătiri profesionale, iar ulterior vine rolul universității de a oferi societății și mediului economic soluții științifice, teoretice și practice, aplicative. USAMV Cluj-Napoca este prezentă în cele mai importante rankinguri internaționale și, vă spun fără niciun fel de jenă, au calculat alții și noi am verificat, dacă ar fi să raportăm rezultatele cercetării științifice prin intermediul publicațiilor, a citărilor, brevetelor, transferurilor tehnologice și relațiilor contractuale, sume atrase prin cercetarea aplicativă la cererea mediului socio-economic – toate aceste elemente ne-ar aduce pe primul loc în țară la productivitatea științifică. Adică din producția științifică raportată la numărul de contributori, suntem cu siguranță pe primul loc în țară”, a apreciat rectorul Cornel Cătoi. 

Proiecte dezvoltate de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a realizat în ultimii ani o serie de investiții în infrastructura educațională, în campusul studențesc dar și în spațiile de cercetare. 

CITEȘTE ȘI: 
Campus integrat pentru învățământ dual, în Florești. Investiție de 21 de milioane de euro, finanțată prin PNRR

De asemenea, în localitatea Jucu, universitatea va realiza o nouă infrastructură educațională. Un alt parteneriat privind dezvoltarea unui campus integrat pentru învățământ dual va fi realizat în Florești. 

Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj: „Infrastructura este complexă, cu atât mai mult cu cât ne-am dezvoltat partea de stațiuni de cercetare. Scopul acestora vizează îmbinarea dintre teoretic și practic, pentru a putea experimenta atât în cadrul învățământului de bază, licență, master, pentru a face cercetare la nivel de doctorat, dar și în cadrul proiectelor dezvoltate de cadrele didactice și cercetători.

Stațiunea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca/Foto: USAMV Cluj-Napoca

Plus, infrastructura din universitate, unde sunt realizate investiții în privința recondiționării spațiilor, renovării și modernizării căminelor pentru studenți. Recent am predat terenul la Jucu pentru construirea unei infrastructuri educaționale pentru patologie și nutriție animală. Va fi în mare parte o clinică modernă de animale mari, mai ales cabaline, cu toată infrastructura de servicii, dar și de cercetare necesare. Un alt parteneriat privind dezvoltarea unui campus integrat pentru învățământ dual va fi realizat în Florești”, a mai declarat rectorul USAMV.

În 2020, USAMV Cluj-Napoca a achiziționat Podgoria de la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), un domeniu viticol prin care a reușit deja să obțină recunoaștere internațională. 

Astfel, în urma rezultatelor obținute în stațiunea „Apoldia Maior”, precum și prin parteneriatele dezvoltate, USAMV Cluj-Napoca a fost invitată de universități prestigioase, precum Universitatea din Rioja (Spania), Universitatea din Bordeaux (Franța) sau Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Geisenheim (Germania), care au programe de viticultură și de enologie, pentru forma o rețea de universități europene, prin intermediul căreia vor fi realizate o serie de programe de studii în cotutelă, cu duble și triple specializări. 

Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj: „Am experiența aceasta a schimburilor de experiență, întotdeauna am fost bine primiți în universitățile din Belgia, din Germania, din Franța. Am observat în timp bucuria pe care o au colaboratorii de peste hotare, atunci când văd că lucrurile se schimbă în bine și în România. Cu toate criticile aduse învățământului românesc, critica este bună, pretențiile mari sunt foarte bune, dar extremele nu sunt de dorit. Această critică, pe care unii o susțin în necunoștință de cauză, potrivit căreia problemele sunt generalizate și se susține că plagiatul este peste tot sau prin care universitățile sunt asimilate unor așa-numite fabrici de diplome, nu sunt de acord cu aceste idei și o să-mi susțin ori de câte ori va fi nevoie. 

Că sunt anumite zone, universități sau programe de studii care au multe de îndreptat, nu înseamnă că totul este «negru» și avem destule exemple de bune practici și de calitate cu recunoaștere internațională”, a declarat rectorul USAMV, Cornel Cătoi.  

Mai multe detalii despre calendarul admiterii, sesiunea septembrie, pentru anul universitar 2023-2024. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Campus integrat pentru învățământ dual, în Florești. Investiție de 21 de milioane de euro, finanțată prin PNRR

abonare newsletter