Educație

Radiografia consumului de droguri în școlile din Cluj. Danileț pune „punctul pe i”. „Avem copii morți de supradoză. Salvarea vine de două ori pe săptămână la școală să ia elevii aflați în sevraj”

În România, fenomenul drogurilor în rândul adolescenților este scăpat de sub control. Din păcate, în Cluj situația este extrem de gravă, iar potrivit judecătorului Cristi Danileț, ambulanțele preiau copii în sevraj chiar în timpul orelor de curs și sunt înregistrate decese cauzate de supradoză.

Judecătorul Cristi Danileț în sala de judecată/Foto: Cristi Danileț Facebook.com Judecătorul Cristi Danileț în sala de judecată/Foto: Cristi Danileț Facebook.com

 

 


Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. Autoritățile au anunțat elaborarea unui act normativ care să permită testarea antidrog a elevilor din școlile din România, în contextul în care consumul de droguri în rândul minorilor a crescut. Însă, până la începutul anului școlar, demersul combaterii consumului de droguri în rândul adolescenților și a tinerilor a rămas neclar, iar reprezentanții ministerelor Educației și Sănătății au oferit informații contradictorii cu privire la testarea antidrog a elevilor. 

 


Mecanisme de combatere a drogurilor în școli

După cum arată magistratul Cristi Danileț, măsura controlului corporal ar putea reprezenta un mecanism de combatere a traficului și consumului de droguri în unitățile de învățământ preuniversitar. 

„Nu există nicio școală sau liceu liber de droguri în România”, arată Cristi Danileț.


De altfel, în urmă cu patru ani, același magistrat semnala că vârsta minimă pentru consumul de droguri înregistrată în România este de 10 ani. 

Nici politicienii, dar nici directorii de școli, profesorii sau părinții nu știu cum trebuie să abordeze problema consumului de droguri în unitățile de învățământ. 


CITEȘTE ȘI: 
Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!

„Nici profesorii, nici directorii nu au luat legătura și nu vorbesc cu oamenii legii pentru a afla ce prevede legislația care le permite să intervină și să controleze copiii corporal.

Am văzut că există o mare confuzie la nivelul profesorilor, directorilor și părinților care au copii la școală cum că nu este posibilă controlarea copiilor de droguri”, a declarat judecătorul clujean Cristi Danileț în cadrul unei intervenții pentru buzznews.ro


De altfel, nu doar fenomenul drogurilor reprezintă un pericol major pentru adolescenți. Elevii introduc în unitățile de învățământ arme albe, alcool și droguri.

„Păi aș vrea să le amintesc privitorilor noștri că legislația din România interzice ca elevii să dețină asupra lor arme albe, tutun, alcool și droguri la școală. Întrebarea mea este simplă: Cum depistăm acești copii că au asupra lor obiecte interzise sau sunt consumatori de substanțe? Răspunsul este simplu: printr-un control corporal. Asta nu înseamnă că facem percheziție”, a explicat Danileț. 

Consum ridicat de droguri în perimetrul școlilor

Traficul de droguri este foarte răspândit în perimetrul unităților de învățământ, iar faptul nu este deloc întâmplător. Elevii sunt ținta predilectă a traficanților. 

„Efectivele nu sunt suficiente, competența este redusă, au alte preocupări, nu știu. Cert este că drogurile intră în școli, drogurile se fumează majoritatea în perimetrul școlii, se consumă droguri în toaletele școlii și scuzele pot fi de diverse în natură: că nu avem competențe, că nu avem atribuții, că nu putem interveni.

CITEȘTE ȘI: 
Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.

Însă eu vă spun un lucru: în statutul elevului spune așa: este interzis consumul de droguri, de alcool, de țigări. Întrebarea mea este: N-a fost prins niciun elev până acum că fumează, se droghează sau consumă alcool sub acest statut care este valabil din 2016?”, a mai adăugat magistratul clujean. 

„Avem copii morți în Cluj de supradoză”

În Cluj, dar și în țară, copiii sunt victime directe ale consumului de droguri. Spre exemplu, în Cluj au fost înregistrate cazuri de decese cauzate de supradoză, potrivit magistratului Cristi Danileț.

„Există licee la care salvarea vine de două ori pe săptămână.

Există licee în Cluj, și vorbesc de perioada de dinainte de vacanță, la care salvarea vine de două ori pe săptămână să ridice un copil intrat în criză din cauza consumului de droguri.

Avem copii în Cluj morți de supradoză de droguri. Nimeni nu știa niciodată nimic? Adică are cineva impresia că un copil se droghează acasă sau pe stradă și nu la școală? Păi înseamnă că adulții habar nu au ce înseamnă drogurile. (...).

Vă reamintesc că vârstele de la care se consumă și se vând droguri în România sunt următoarele: Cel mai tânăr consumator de droguri prins într-o școală are 10 ani și cel mai tânăr dealer de droguri în România într-o școală are 12 ani”, a declarat Cristi Danileț, potrivit sursei citate

De altfel, Cristi Danileț susține că directorii de școli sunt reticenți în privința intervenției în asemenea cazuri, pentru a evita declanșarea unui scandal. Armele albe și spray-ul paralizant sunt de asemenea frecvent întâlnite în școlile din Cluj.  

Din nefericire, potrivit analizei realizate de judecătorul Cristi Danileț, la Cluj, situația e mai gravă decât se recunoaște oficial.

Citește articolul în continuare.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.

Fenomenul drogurilor în România. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani

Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!

abonare newsletter