Educație

Elevii români, chinuiți cu un număr-record de ore obligatorii la școală, dar au rezultate dezastruoase. Estonia, în topul PISA, are mai puține ore obligatorii.

Elevii români au printre cele mai proaste rezultate la testele PISA, însă au un număr-record de ore obligatorii la școală. Estonia, care este liderul european la testările PISA 2022, are ore mai puține.

Elevii români petrec foarte mult timp în școală, dar tot au rezultate slabe la învățătură / Foto: depositphotos.com Elevii români petrec foarte mult timp în școală, dar tot au rezultate slabe la învățătură / Foto: depositphotos.com

 

 


Elevii români sunt chinuiți la școală cu un număr-record de ore obligatorii, dar au printre cele mai proaste rezultate la PISA, conform defapt.ro, care citează datele sintetizate de site-ul „Părinții cer schimbare”.

 


Dacă ne uităm la aceste date, vedem că în România numărul de ore obligatorii a crescut foarte mult la gimnaziu, din anul școlar 2017-2018 până în 2020-2021. 

Sursă: Părinții cer schimbare

Acesta este timpul total pe care elevii îl petrec în școală, în care se asigură instruirea elevilor la toate materiile din curriculum obligatoriu și opțional. În aceste ore nu sunt incluse pauzele dintre ore, alte întreruperi, timp dedicat pentru teme sau studiu privat, ci exclusiv orele și activitățile care fac parte din programele obligatorii.


CITEȘTE ȘI:
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre rezultatele testelor PISA 2022: „Ca părinte e clar că nu te poți baza pe SISTEM”

 

Astfel, vedem că în gimnaziu deși media europeană era de 2,923 de ore în anul școlar 2017-2018, în România numărul de ore petrecut de elevi în școală era de 3,138 de ore. Până în anul școlar 2020-2021, numărul de ore a crescut la 3,778 în România, deși la nivel european acesta a scăzut la 2,858 de ore. În ceea ce privește învățământul primar, România are mult mai puține ore decât media europeană. 


Câte ore stau elevii la școală, în toți anii de învățământ obligatoriu?

Dacă ne uităm însă la numărul total de ore, pentru toți anii de învățământ obligatoriu, vedem că România se numără printre țările cu cele mai multe ore.

În România, în anul școlar 2017-2018, numărul total de ore pe care elevii le petreceau în școală în toți anii de învățământ obligatoriu era de 7,040. Acest număr a crescut la 9,050 de ore în anul școlar 2020-2021, plasându-se pe locul 10 între țările cu cele mai multe ore.


Chiar dacă România înregistrează un număr-record de ore petrecute la școală, rezultatele elevilor la testele PISA au fost dezastruase. Acestea ne-au plasat pe penultimul loc între țările UE și au dovedit încă o dată că există o problemă serioasă privind analfabetismul funcțional în rândul elevilor români. 

Între timp, țara din UE cu cele mai bune rezultate la testele PISA 2022, Estonia, înregistrează un număr mult mai mic de ore obligatorii. În Estonia, numărul orelor obligatorii s-a menținut același în fiecare an. Acolo, elevii petrec 6,432 de ore, în programe obligatorii, în școli. Asta ar putea fi o dovadă că elevii nu trebuie să fie închiși în școli, în timp ce primesc o grămadă de informații noi, o grămadă de teme și sarcini, însă prea puțin timp să se ocupe de acestea după școală.

Sursă: Părinții cer schimbare

În medie durata anului școlar în Europa este de 190 de zile lucrătoare, în timp ce în România sunt de obicei 167 de zile lucrătoare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România, „codașă” la educație, dar în topul celor mai fericite țări din UE: „După testele PISA, foarte posibil ca jumătate dintre intervievați să nu fi înțeles întrebarea”.

Rezultatele PISA confirmă creșterea decalajulului între elevii avantajați și cei săraci. Salvați Copiii: „Sărăcia ucide educația!”

abonare newsletter