Educație
Zece milioane de lei în plus la ministerul Educației, pentru un program naţional de învăţare a limbii române de către elevii minoritari
Elevii care aparțin minorităților naționale vor învăța limba română prin intermediul unui program național.
Elevi în sala de clasă/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com
Un amendament propus la legea bugetului pentru 2024, respins inițial în comisiile de specialitate, a fost adoptat de parlamentari, miercuri, pentru alocarea unei sume de 10 milioane de lei destinate unui program de învățare a limbii române, dedicat elevilor minoritari.
Astfel, în bugetul ministerului Educaţiei se alocă suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române (PNSILLR).
„În bugetul Ministerului Educaţiei este prevăzută suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, prevăzut la art. 83 alin. (16)-(18) din Legea nr.198/2023 (Legea învăţământului preuniversitar - n.r.), cu modificările ulterioare. În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei publică metodologia de organizare a PNSILLR, lista unităţilor de învăţământ incluse în program şi a activităţilor finanţate”, prevede amendamentul admis de Parlament la propunerea UDMR.
Potrivit iniţiatorilor, demararea Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române reprezintă un aspect strategic în privinţa schimbărilor pe care legiuitorul a intenţionat să le aducă sistemului de educaţie şi care trebuie iniţiat fără întârziere.
Introducerea de instrumente noi şi moderne de predare a limbii române înseamnă totodată schimbarea abordării în predare şi stimularea însuşirii active a limbii române de către elevii cu altă limbi de predare, cu efecte benefice majore asupra integrării acestora în învăţământul superior din România şi a succesului lor pe piaţa forţei de muncă, potrivit justificării aduse de inițiatori.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: